Ana sayfa

Arch Linux Türkiye Belgeleri sitesinden

Arch Linux Türkiye Belgelerine Hoş Geldiniz!

Merhaba, bu wiki Arch Linux Türkçe Belgelerini barındırması amacıyla oluşturulmuştur. Yeni yazılar eklemekten ve var olanları geliştirmekten çekinmeyin. Arch Linux Türkiye Sitesini ziyaret etmeyi unutmayın.


spacer
ÖNEMLİ:
  • Wiki yazıları yazmadan önce lütfen Wiki ile ilgili konuları okuyun. Burada yer alan kurallara titizlikle uyun.
  • Wiki sayfalarımızda bulamadığınız, içeriğinin genişletilmesini düşündüğünüz, güncellenmesi gerektiğini düşündüğünüz konuları, bu konular hakkında bilginiz varsa Sizler yazın/içerik ekleyin/güncelleştirin!
  • Wiki sayfalarımızda anlatılan konular için lütfen forumlarımızda yeni konu açmayın!

  Arch Linux ile ilgili temel bilgiler

Arch Linux Nedir? :: Arch Tarzı :: Arch ile diğer dağıtımların karşılaştırması :: Sık Sorulanlar :: Arch Linux Kurulumu :: Resmi Depolar :: Arch Kullanıcı Deposu (AUR)

  Sistem Yönetimi

Pacman :: Paket Yöneticisi Belgeleri :: Xorg Kurulumu :: Masaüstü Ortamları :: Ses ve Ekran Yönetimi

  Masaüstü Kullanıcıları

Internet ve E-Posta :: Ofis Uygulamaları :: Çokluortam Uygulamaları :: Ağ ve Paylaşım

  Sistem Kurtarma İşlemleri

GRUB : GRUB2 :: Çekirdek Hataları :: Sistem Önyükleyici Tamiri

  Arch Geliştirmesi

Topluluk Projeleri :: Arch Linux Çalışan CD'leri

  Arch Türkiye Wiki Belgeleri

Arch Linux Türkiye Belgeleri:Hakkında :: Sorumluluk Reddi :: Arch Türkiye Wiki Kuralları :: ArchWiki'den çeviri yapmak :: Nasıl yazı yazılır?

Arch Linux Haberleri

Bu konu başlığı altında Arch Linux Ana Sayfasında yer alan haberlerin tercümesi yer almaktadır:

30.09.2012 - Fontconfig 2.10.1 güncellemesi - Elle müdahale gereklidir. 2012-09-06 - Andreas Radke fontconfig 2.10.1 sürümü bir önceki paket tarafından oluşturulan sembolik bağlantıların üzerine yazmaktadır. Şu sembolik bağlantılar güncelleme öncesi elle silinmelidir:

rm /etc/fonts/conf.d/20-unhint-small-vera.conf  
rm /etc/fonts/conf.d/20-fix-globaladvance.conf  
rm /etc/fonts/conf.d/29-replace-bitmap-fonts.conf  
rm /etc/fonts/conf.d/30-metric-aliases.conf  
rm /etc/fonts/conf.d/30-urw-aliases.conf  
rm /etc/fonts/conf.d/40-nonlatin.conf  
rm /etc/fonts/conf.d/45-latin.conf  
rm /etc/fonts/conf.d/49-sansserif.conf  
rm /etc/fonts/conf.d/50-user.conf  
rm /etc/fonts/conf.d/51-local.conf  
rm /etc/fonts/conf.d/60-latin.conf  
rm /etc/fonts/conf.d/65-fonts-persian.conf  
rm /etc/fonts/conf.d/65-nonlatin.conf  
rm /etc/fonts/conf.d/69-unifont.conf  
rm /etc/fonts/conf.d/80-delicious.conf  
rm /etc/fonts/conf.d/90-synthetic.conf  
pacman -Sy fontconfig

Ana sistem geneli yapılandırma sembolik bağlantılar ile yapılmalıdır. ( Özellikle autohinting, sub-pixel ve lcdfilter):

cd /etc/fonts/conf.d  
ln -s ../conf.avail/XX-foo.conf

Ayrıca Yazıtipi yapılandırması ve Yazıtipleri konularına bakınız.

11.08.2012 - netcfg-2.8.9 ile birlikte rc.conf uyumluluğu düştü 2012-08-11 - Florian Pritz netcfg kullanıcıları artık ayarları /etc/rc.conf yerine /etc/conf.d/netcfg üzerinden yapmalıdır.

30.07.2012 - rc.conf ve crypttab'da değişiklikler 2012-07-30 - Tom Gundersen initscripts-2012.07.5 güncellemesi ile /etc/rc.conf ve /etc/crypttab dosyalarının varsayılan formatı değişti. Detaylar için ilgili kılavuz sayfalarına bakın.

Bu değişikliğin amacı systemd ve initscripts'in konfigürasyonlarını bir tutmaktır. Bu kod ve dökümantasyon paylaşmayı sağlayacaktır ve initscripts onarımını uzun vadede basitleştirecektir.

Eski format hala desteklenmekte, yani herhangi birşeyi değiştirmeden aynen kullanabilirsiniz.

30.07.2012 - pkgstats daha fazla bilgi toplayacak 2012-07-30 - Tom Gundersen Kullanıcıların büyük bir kısmı için varsayılan çekirdek ve initial ram diski daha güçlü yapmak adına, çekirdek modülleri ve işlemci mimarileri hakkında bazı bilgiler toplamak istiyoruz.

2.3 versiyonu itibarıyla pkgstats artık bu bilgiyi toplabilir. Herkesi pkgstats kurmaya teşvik etmek istiyoruz, böylece ayarlarınız hesaba katılacaktır.

Pkgstats hakkında daha fazla bilgi için eski duyuruya (İngilizce) bakın.

15.07.2012 - /lib dizini bir sembolik bağ haline gelmiştir 2012-07-14 - Allan McRae Dosyaları /lib dizininde bulunan tüm Arch Linux paketleri /usr/lib dizinine taşınmış ve /lib bir sembolik bağ haline gelmiştir. Bu güncellemeyi yaparken pacman /lib dizininde bir çakışma uyarısı verebilir. En basit durumda, bu sorun şu şekilde aşılabilir:

pacman -Syu --ignore glibc
pacman -Su

Hiç bir zaman bu güncelleme sırasında pacman'in --force anahtarını kullanmayın.

Bu adımlar işinize yaramazsa, (bağımlılık sürüm sorunları, /lib içinde dosya çakışması v.b.) ingilizce olan şu ArchWiki rehberine başvurun.

08.06.2012 - filesystem yükseltmesi; elle müdahale gerekmektedir 2012-06-07 - Tom Gundersen filesystem-2012.6-2 sürümünden itibaren /var/run ve /var/lock dizinleri /run ve /run/lock konumlarına sanal bağlantı olarak değişmiştir.

Bir çok sistemde bu durum halihazırda geçerlidir çünkü initscripts önyüklemede bu sanal bağlantıları oluşturmaktadır. Ancak bu sanal bağlantılar herhangi bir paket tarafından sahiplenmemektedir; ki bu yükseltme ile bu sorunu çözmekteyiz.

Bu sanal bağlantılar sisteminizde mevcutsa (ki pek çok sistemde mevcut durumdadır) basitçe şu komutu çalıştırın:

# pacman -Syu --ignore filesystem && pacman -S filesystem --force

Aksi halde; /var/run veya /var/lock dizinleri varsa (mesela systemd kullanıyor ve initscripts ile sistemi hiç başlatmamışsanız) güncelleme öncesinde bu dizinleri elle silmeniz gerekir. Bu dizinler çalışma zamanında kullanıldıkları için silme işleminden önce tüm arka plan görevlerini kapatmanız gerekir. Bundan sonra şu komutu çalıştırın:

# rm -rf /var/run /var/lock && pacman -Syu && reboot



spacer
ÖNEMLİ:
Genellikle, güvenli olmadığı için --force anahtarının kullanılmaması önerilir. Ancak bu özel durumda kullanımı güvenlidir. Özellikle /var/run ve /var/lock sanal bağlantılarının elle silinmemesi önerilir.

Son olarak, linux-3.4 sürümünden eski çekirdekleri kullananlar yükseltme sırasında /sys dizini üzerindeki izinler ile ilgili bir uyarı alacaklardır. Bu konuda endişelenmeye gerek yoktur. linux-3.4 ile birlikte dizin izinleri 555 olarak ayarlanmaktadır ve bu yükseltme filesystem paketinde işlenmektedir.

04.06.2012 - Pacman' in paketleri doğrulamasını sağlamak 2012-06-04 - Gaetan Bisson Geçtiğimiz altı ay boyunca pacman' in paket doğrulama özellikleri, bizler kamusal anahtar yapısının ayrıntılarını halletmeye çalışırken öntanımlı olarak kapalı geliyordu.

En sonunda pacman-4.0.3-2 sürümü ile birlikte öntanımlı olarak etkinleştirilmiş olarak gelecektir. Yükseltme yaptığınızda şu komutları çalıştırmanız hususunda uyarı alacaksınız:

pacman-key --init
pacman-key --populate archlinux

Bu komutlar ile pacman için yerel bir anahtarlık oluşturulacak ve resmi paketleri doğrulamak için gerekli veriler üretilecektir. Bu işlem Arch Linux paketleyicileri (geliştiriciler ve güvenilir kullanıcılar) yetkilendirmek için kullanılan beş ana anahtarı içermektedir. Yani, ekibe kimin dahil olduğunu veya kimin ayrıldığını bilmenize gerek yok; sadece bir kez bu beş ana anahtarı doğrulamanız yeterli olacaktır. Populate komutu bunu yapmanız için sizi uyaracaktır. Lütfen, bu işlemi Arch Linux web sitesinde yayınlanan parmak izleri ile karşılaştırarak dikkatle yapın.

Daha sonra sisteminizdeki /etc/pacman.conf dosyasını yeni oluşturulan /etc/pacman.conf.pacnew dosyası ile birleştirin. Paket doğrulama özelliğini SigLevel seçeneği üzerinden etkinleştirin.

Pacman ve pacman-anahtarlığı hakkında ayrıntılı bilgi için geliştiricilerden Allan ve Pierre' in web günlüğü gönderilerine bakın.

"archtr.org/wiki/index.php?title=Ana_sayfa&oldid=1322" adresinden alındı.
Kişisel araçlar
  • Oturum aç / hesap oluştur
Gezinti
  • Ana sayfa
  • Forum
  • ArchWiki
  • Haberler
  • Son değişiklikler
  • Yardım
  • Öncelikli Sayfalar
Araçlar
  • Sayfaya bağlantılar
  • İlgili değişiklikler
  • Özel sayfalar
  • Yazdırılabilir sürüm
Hızlı Erişim
  • Kategoriler
  • Şablonlar
  • İçerik deneme sayfası
  • Şablon deneme sayfası
Diğer dillerde
  • English
gipoco.com is neither affiliated with the authors of this page nor responsible for its contents. This is a safe-cache copy of the original web site.