spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer spacer
spacer spacer spacer spacer spacer
spacer spacer spacer spacer
spacer spacer spacer spacer
spacer spacer spacer
spacer spacer
spacer

spacer
spacer spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer

spacer
  
spacer
  
spacer

spacer
  
  
spacer

spacer
  
spacer
  
spacer

  spacer

Măicuţa-manager
spacer
Autor: Mona Scărişoreanu

“George Coşbuc”, ne anunţă panoul indicator, iar aşezarea ncepe să se deşire de-a lungul drumului. n dreptul caselor stau parcate maşini cu număr de Italia, Spania şi cteva de Franţa, semn că urmaşii marelui poet au plecat la muncă n străinătate, iar acum s-au ntors n vacanţă acasă. Undeva, pe partea dreaptă, se poate vedea casa memorială a celui ce ne-a lăsat moştenire “Firele de tort” şi “Nunta Zamfirei”.

n cele din urmă ieşim din Bistriţa-Năsăud. Intrăm pe Valea Izei. Drumul şerpuieşte printre colinele molcome ale Maramureşului. De o parte şi de alta se zăresc porţi nalte, a căror lucrătură se nfăşoară pe fibra stlpilor laterali, ce par să ne ureze bun venit n civilizaţia lemnului. n faţa lor au fost aşezate maşinile “copiilor”, care au venit ntr-o scurtă vacanţă n ţară.

Ca şi n Bistriţa-Năsăud majoritatea autoturismelor sunt nmatriculate n Italia şi Spania. De altfel, puţine sunt maşinile cu număr de Maramureş, iar cele de Bucureşti – o raritate! E smbătă seara şi oamenii s-au aşezat n straie de sărbătoare n faţa caselor.

Femeile poartă fuste creţe, negre şi bluze albe, cu mneci bufante, ncărcate de broderii migăloase. Gtul le este mpodobit cu mărgele colorate, ce se mpletesc n ţesături savante.

Nici nu ieşim bine din Strmtura că, deodată, răsare semeaţă, străpungnd zdrenţele alburii de nori, turla mănăstirii Brsana. Pnă nu demult aceasta a fost cea mai naltă mănăstire de lemn din Europa, nsă acum se află abia pe locul al treilea. Alte două lăcaşe de cult maramureşene au depăşit-o. n prezent, mănăstirea de la Săpnţa – Peri ocupă primul loc n acest clasament.Turla acesteia a fost azvrlită la 76 de metri nălţime, numai crucea de aur cu care a fost mpodobit vrful măsurnd 7 metri.

Amsamblul monahal de la Brsana pare amplasat ntr-un mic paradis: o grădină n care se face risipă de flori şi verdeaţă. Deşi i trec pragul mulţi turişti, puţini sunt aceea care ştiu că acestea sunt construcţiile noi, după anii 90 şi că, vechea mănăstire, monument de patrimoniu UNESCO, stă uitată pe o colină, n celălalt capăt la satului.

Ca să ajungi la ea trebuie să treci prin curtea unui sătean, transformată n expoziţie cu vnzare: cergi, trăistuţe, ştergare etc. Şi totuşi, undeva mai sus, tot n cadrul noului complex monahal, se află locul pe care a fost amplasată odinioară vechea biserică de lemn. “Maica stareţă vrea s-o aducă napoi. Am aflat că o vor purta prin aer cu un avion rusesc şi o vor aşeza pe vechiul loc”, ne spune una din femeile a cărei locuinţă se nvecinează cu mănăstirea.

După care, ne indică unde ne putem caza: “Chiar aici, la stradă, este hotelul mănăstirii. Nu-i chiar ieftin, dar intraţi şi ntrebaţi!”. ntrebăm: 120 de lei noi camera pe noapte. Iar cina cu mncăruri de post (o bucată de peşte cu garnitură de cartofi fierţi) – 25 de lei porţia. “Hotelul” este amplasat peste drum de magazinul cu suveniruri ale lăcaşului de cult, amenajat pentru cei ce l-au ratat pe cel de sus, de la intrarea n mănăstire.

Aici, o icoană pe sticlă se duce spre 200 de lei, dar marfă e pentru toare buzunarele. “Ei, ce ziceţi, merge?”, ne ntreabă curioasă femeia. “Ştiţi, băiatul de la recepţie e nepotul maicii stareţe şi fiul doamnei care se ocupă de magazinul de la stradă”, ne completează aceasta informaţiile. Şi tot de la ea aflăm ce planuri mari are conducătoarea măicuţelor de la Brsana: “Sus, n apropiere de locul unde a fost vechea biserică, au nceput să construiască alte mici hoteluri”.

De altfel, spiritul de iniţiativă al maicii stareţe a ajuns pnă la Sighetu Marmaţiei. Reprezentanţii firmelor cu care colaborează pentru nălţarea celorlalte spaţii de cazare i-au făcut portretul-robot: “Un adevărat manager, un adevărat om de afaceri!”.

n drumurile noastre spre Ieud, Botiza şi Budeşti (mănăstire de patrimoniu UNESCO unde se află cămaşa de zale a haiducului Pintea Viteazul) aveam să vedem şi alte “minuni”. Am oprit din ntmplare la o mănăstire de lemn. Nu am putut intra fiindcă era nchis. n curtea bisericii fluturau trei steaguri: cel al Romniei, ai Uniunii Europene şi al…NATO.

Pe uşa de lemn am putut citi că este vorba de o biserică greco-catolică. Cum? Prin propaganda anti-ortodoxă pe care o făcea preotul. Peretele exterior al lăcaşului de cult era folosit pe post de panou unde erau expuse opiniile feţei bisericeşti, care ndemna la lupta pentru recuperarea tuturor proprietăţilor Bisericii Greco-Catolice.

Aşa că, n timp ce măicuţa-manager s-a apucat de turism, transformnd mănăstirea Brsana ntr-o mini staţiune, iar preotul greco-catolic poartă pe pereţii lăcaşului de cult lupta pentru restituirea proprietăţilor, n vechile sate maramureşene, au răsărit siluetele ultra-moderniste ale bisericilor Adventiste.

n ultima zi, nainte de plecare, am mers ncă odată la mănăstirea Brsana. La ieşire, m-am oprit la magazinul de la clopotniţă. Fără să vreau am asistat la o conversaţie halucinantă ntre măicuţa-vnzătoare şi un turist ce părea o mai veche cunoştiinţă a acesteia. “Cine a mai fost nmormntat n cimitirul de sus, unde era vechea biserică? Mai e vreo personalitate care a murit de curnd?”, s-a arătat curios domnul. “Doar nepotul unui preot şi prietenul acestuia. Au murit ntr-un accident de maşină. Păi, nu acceptăm chiar aşa pe oricine. Că de, sătenii mor cte 50-60 ntr-un an”, a răspuns cuvioasă măicuţa. Adică “Aşa cum pe Pămnt şi n Ceruri”. Amin!

spacer

spacer
Ia lumină pe Insula Soarelui!
spacer
Țărmul Mării Roșii sau al Mării Egee? Insula unde a fost ascuns Zeus ca să scape de Cronos, tatăl său, sau cea unde a fost nalțat Colosul din Rhodos? Acestea sunt doar cteva din propunerile pe care vi le fac agențiile de turism pentru a petrece sărbătorile pascalepropuneri pe care vi le prezentăm n acest număr. Alegerea o veți face, cu siguranță, n funcție de buget: Continuare..

 

spacer
Turismul spaniol lovit de criză
spacer
După ce ani de zile s-a situat pe primele locuri n topul celor mai căutate destinaţii de vacanţă, Spania este afectată de criză. Numărul turiştilor este n continuă scădere, la fel şi ncasările.

Astfel, Peninsula Iberică a fost vizitată anul trecut de 57,4 milioane de turişti, cu 2,6% mai puţin dect n 2007, cnd n Spania au intrat 59,1 milioane de vizitatori. Pentru prima oară din 1995 industria de profil se află n declin.

Continuare..


spacer
Daley, cea mai veche cramă din Elveția
spacer
Drumul urcă abrupt, nfășurndu-se pe muntele ce separă orașul Lausanne de Vevey, locul unde și are sediul gigantul Nestle. Practic astfaltul sfșie verdele podgoriilor cocoțate pe Alpi, mngiate de soarele călduț de nceput de iunie. Motorul se oprește. Am ajuns la cea mai veche dintre aceste plantații de viță-de-vie, la Domeniile Daley.

Proprietatea a fost achiziționată relativ recent, n 2003, de familia Severin. Bunicul s-a angajat aici ca lucrător, n 1933. De altfel, poza lui o s-o vedeți lngă rezerva noastră de vinuri de colecție. Podgoria apare nsă trecută ntr-un act de proprietate n 1392, ne spune Cyril Severin.

Și, n timp ce acesta ne explică cu o afacere de familie s-a dezvoltat treptat, ajungnd la peste 1,2 milioane de euro anul trecut, dopurile sticlelor de vin ncep să sară, iar licoarea roșie și albă este turnată n pahare. Degustarea este completată cu măsline cu rozmarin, jambon afumat și diferite sortimente de brnzeturi. Vinurile de aici sunt exportate n Hong Kong, Marea Britanie, Luxemburg și Rusia. Continuare..

 

spacer
La Bella Italia!
spacer
Bur-ki-na Fa-so!!!, exclamă scrșnind din dinți angajatul aeroportului din Roma, nervos că i se blocase cartela, iar ușa pentru mbarcarea pasagerilor nu se mai deschidea. Așa avea să se sfrșească deplasarea mea n Italia, rotund, la fel cum și ncepuse.

nainte cu 24 de ore, pe același aeroport era să pierd conexiunea către Veneția. Nu fiindcă aș fi ntrziat. Dimpotrivă, am omort peste două ore așteptnd avionul. Am nvățat pe de rost fiecare magazin, fiecare colțișor al aeroportului.

Și cnd istovită de atta așteptare m-am așezat pe un scaun, la poarta indicată att pe bilet, dar și pe ecranul pe care erau afișate plecările, am observat că eram singura care dorea să se mbarce de acolo către Orașul Lagunelor. Am sărit ca arsă și m-am ndreptat spre monitor. ntre timp eram anunțată prin difuzor că este ultima strigare și că avionul urma să plece fără mine. De ce? Fiindcă n ultimul moment schimbaseră poarta de mbarcare. Continuare..


 
spacer   spacer   spacer Developed by Webdev
gipoco.com is neither affiliated with the authors of this page nor responsible for its contents. This is a safe-cache copy of the original web site.