Mar 07

İntibak yasası onaylandı!

Genel Yorum Yok »

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “İntibak Yasası” olarak bilinen kanunu onayladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda ”intibak yasası” olarak bilinen 6283 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’u onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Gül’ün, yasayı yayımlanmak üzere Başbakanlık’a gönderdiği bildirildi.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 2000 yılı sonrası gösterge esaslı sistemden, gelişme hızından pay alınan bir sisteme geçilmesiyle gelişme hızından pay alamayan emeklilerin intibakını düzenliyor.

İntibak düzenlemesinden emeklinin yanı sıra malullük ve ölüm aylığı alan kişiler de yararlanacak.

2000 yılı öncesinde gösterge sistemine göre bağlanan malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarıyla bu tarihten önce malullük veya yaşlılık aylığı almaktayken bu tarihten sonra ölen sigortalıların ölüm aylıkları, asgari aylık kontrolü yapılmaksızın, gayrisafi yurt içi hasıla sabit fiyatlarla, gelişme hızı kullanılarak yeniden hesaplanacak.

Aylıklar, Aralık 1999′da yürürlükteki gösterge ve üst gösterge tablosundan sigortalı için belirlenen mevcut gösterge rakamı ile aynı dönemde yürürlükte bulunan memur aylık katsayısı esas alınarak hesaplanacak.

Malullük aylığında; gösterge tablosundan aylık hesaplanan için yüzde 60, sigortalının başkasının bakıma muhtaç olması halinde yüzde 70, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanan için ise Aralık 1999′da yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre yüzde 59,9 ile yüzde 50 arasında belirlenen taban aylık bağlama oranı esas alınacak.

Yaşlılık ve ölüm aylıklarında; gösterge tablosundan aylık hesaplanan için yüzde 60, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanan için ise Aralık 1999′ta yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre yüzde 59,9 ile yüzde 50 arasında belirlenen taban aylık bağlama oranı baz alınacak.

Bu şekilde belirlenen taban aylık bağlama oranları, sigortalının tahsis talep tarihi veya ölüm itibariyle kadın ise 50, erkek ise 55 yaşından sonra doldurduğu her tam yaş için ve 5 bin günden fazla ödediği her 240 günlük malullük, yaşlık ve ölüm sigortaları primi için 1′er artırılacak.

Malullük, yaşlılık ve ölüm aylığının aylık bağlama oranı yüzde 85′ten fazla olamayacak.

Sigortalının, Aralık 1999 ödeme dönemi itibariyle aylığı, belirtilen gösterge rakamı, memur aylık katsayısı ve aylık bağlama oranının çarpımıyla belirlenecek.

Hesaplanan aylık tutarı, yüzde 5,9 oranında artırılarak Ocak 2000′e, 2000 yılı Ocak ayı için bu şekilde hesaplanan aylık tutar ise 7,13326594120697 çarpanı kullanılarak Ocak 2008′e taşınacak. Bu şekilde hesaplanan aylık tutarı da Ocak 2008′den başlayarak Ocak 2013 dönemine kadar sigortalılara ödenen aylıklara uygulanan aylık artışlarıyla yükseltilecek.

Hesaplanan aylık tutarın, sigortalı veya hak sahiplerine Ocak 2013 döneminde ödenen aylık tutarın altında kalması halinde mevcut aylıklar ödenmeye devam edilecek. Hesaplanan aylıklar için geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak.

Sözleşme aylıklarını 2000 yılı Ocak ayı başından sonra borçlanma yapmak suretiyle tam aylığa yükseltenlerle devir alınacak sandıklardan aylık alanlara, devir tarihinden sonra intibak hükümleri uygulanmayacak.

Yasa, 1 Nisan-30 Haziran 2002 döneminde yürürlükte bulunan gelir basamakları esas alınarak hesaplanan aylıkların, aynı gelir basamakları üzerinden yeniden hesaplanması ve oluşan olumsuzluğun giderilmesini de amaçlıyor.

Mar 07

Üç dava üç karar

Genel Yorum Yok »

Türkiye’deki yargı kararları tartışma yaratmaya devam ediyor. Şimdi de aynı köşe yazısı aleyhine açılmış davada üç farklı karar gündemde
07 Mart 2012 Çarşamba, 17:58:18

CHP İstanbul milletvekili Oktay Ekşi’nin, Hürriyet gazetesi yazarı olduğu dönemde 28 Ekim 2010 tarihli yazısında “Şimdi analarını bile satan o zihniyetin marifetlerini görüyorsunuz” ifadesini kullanmıştı.

Bu ifadeleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş yargıya taşıdı.

Taner Yıldız’ın 6 bin Lira tazminat talebini değerlendiren Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi, Ekşi’nin yazısında kişilik haklarını zedelediğini belirterek 4 bin Lira tazminata hükmetti.

Mustafa Elitaş’ın Kayseri 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açtığı 20 bin Liralık tazminat davasında ise mahkeme, Oktay Ekşi’nin 6 bin Lira ödemesine hükmetti.

Ancak Veysel Eroğlu’nun aynı köşe yazısı aleyhine açtığı 100 bin Liralık tazminat davasında ise Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nden ret kararı geldi. Mahkeme yazıyı eleştiri sınırları içerisinde değerlendirdi, Eroğlu’na tazminat vermedi.

Böylece aynı köşe yazısını üç ayrı mahkeme değerlendirip iki ayrı tazminat miktarına ve bir ret kararına ulaştı.

Mar 07

İlkokul’ gerdi döndü

Genel Yorum Yok »

4 4 4″ün görüşüldüğü komisyonda ‘biz dindarlar ve sizler’ sözü tartışma yarattı, kabul edilen önergeyle ilkokul ve ortaokul kavramları yeniden getirildi

12 yıllık zorunlu eğitimin görüşüldüğü Milli Eğitim Komisyonu’nda AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma’nın ‘biz dindarlar ve sizler’ ifadesine CHP’li vekiller tepki gösterdi.

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda 12 yıllık zorunlu eğitim sistemine ilişkin yasa teklifinin görüşmeleri devam ediyor. Teklifin 2. maddesinin görüşmeleri sırasında söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili İsmet Uçma’nın, ‘Biz dindarlar ve sizler’ ifadesini kullanması CHP’li milletvekillerinin sert tepkisine neden oldu. CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes ve CHP Isparta Ali Haydar Öner başta olmak üzere CHP’liler, “Bize dinsiz diyemezsiniz, bu ifadeyle toplumu ayrıştırıyorsunuz” dedi.

Masalara vuran CHP’li vekiller Uçma’nın sözlerini geri almasın ve özür dilemesini istediler. Bu sırada Komisyon Başkanı Nabi Avcı araya girerek tarafları sükunete çağırdı. Bu sırada Avcı, 2. madde üzerine verilen önergeyi okutarak oylattı. Kabul edilen önergeyle 8 yıllık kesintisiz eğitimle kullanılmaya başlanan ‘ilköğretim’ kavramı kaldırılarak, ilkokul ve ortaokul kavramları yeniden getirildi. Oylamanın ardından toplantıya ara verildi.

Mar 07

Ensarioğlu: Demirel aylar öncesinden biliyordu

Genel Yorum Yok »

28 Şubat döneminin Devlet Bakanı Ensarioğlu, o döneme ait çarpıcı açıklamalarda bulundu

Dönemin Devlet Bakanı Salim Ensarioğlu 28 Şubat sürecini Söz Sende’de Balçiçek İlter’e anlattı.

Programı izlemek için tıklayınız…

Programda, ilginç açıklamalarda bulunan Ensarioğlu, ”Bakanlar Kurulu Toplantısı’nda, Süleyman Demirel, ‘Ülkede sıkıntı’ var dedi. Yani Demirel darbenin geleceğini öğrenmişti” dedi.

Ensarioğlu, Demirel’in darbe olacağını aylar öncesinde 13 Haziran tarihinde söylediğini iddia etti.

Ensarioğlu, istifa eden Bakanlar Kurulu ile ilgili, ” Askerlerden ve iş adamlarından tehditler alıyorduk. Milletvekilleri, sığınacak bir yer arıyordu düşünün…” dedi.

O dönemde sessiz kalmalarının sebebini ise, ”Bir itirazım yüzünden Demirel ile tartıştık. O zamanlar böyle konuşma şansımız yoktu. Sesimizi fazla duyuramıyorduk” diye açıkladı.

Öte yandan Ensarioğlu, Çiller ile ilgili, “Asker, Çiller’in kadın olduğu için sevmiyordu. Hatta Aydın Doğan ile Çiller arasında bir televizyon programında telefon kavgası olmuştu. Bunun da tek sebebi Çiller’in kadın olmasıydı.” diye konuştu.

Mar 07

İstihbaratı MİT vermedi”

Genel Yorum Yok »

İçişleri Bakanlığı’nın Uludere raporu

içişleri Bakanlığı’nın Uludere’de 34 köylünün ölümüyle ilgili raporunda “İstihbaratı MİT vermedi” denildi.

Önceki Sayfa
 
gipoco.com is neither affiliated with the authors of this page nor responsible for its contents. This is a safe-cache copy of the original web site.