spacer

Ce este uptime-ul si cat de important este acesta

  • Posted on 17th May 2012
  • in Online
  • by Precup Vasile

Uptime-ul reprezinta timpul in care un server (serviciu de web hosting) a fost activ si functional. Acesta este afisat sub forma de procentaj, cum ar fi de exemplu 99% Uptime.

Uptime-ul este cea mai buna metoda de masurare a calitatii unui furnizor de servicii de web hosting si arata cat de mult timp au fost active si functionale serviciile oferite de acesta.

Daca un furnizor de servicii de  hosting are un procentaj mare pentru timpul de functionare, atunci acest lucru inseamna ca serverele acestuia au fost active si functionale si, prin urmare, orice website gazduit de acest furnizor a fost activ si funtional. Datorita faptului ca website-urile nu isi permit sa piarda clienti, timpul de functionare a providerului de servicii de  hosting este esential.

Exista unele probleme in a clasifica furnizorii de servicii de hosting pe baza timpului de functionare.

Cea mai mare problema in a clasifica furnizorii pe baza timpului de functionare este aceea ca nu exista o metoda independenta de a verifica acest timp de functionare. Daca un furnizor de servicii de hosting spune ca are un timp de functionare de 99% atunci trebuie sa ii credem.

Timpul de functionare este definit ca procentaj

Dar cum se calculeaza acest procentaj? Sa luam un exemplu: daca compania ACIP HOSTING ar avea un uptime de 99% atunci asta inseamna ca ar fi un procent de 1% cat timp serviciile nu sunt active si functionale. Pe parcursul unei saptamani acest 1% ar putea reprezenta 1 ora, 40 de minute si 48 de secunde cat timp serviciile nu au fost active si functional. In timpul unui an acest lucru ar insemna ca serviciile lor nu au fost active si functionale in jur de 87.36 ore, adica mai mult de 3 zile. Trei zile nu pare a fi asa de mult atata timp cat clientii tai nu fac nici o vanzare prin intermediul website-ului lor si atata timp cat nu primesti nici o sesizare de la clientii tai. Si de obicei, aceste sesizari vin dupa 3 ore si nu dupa 3 zile.

Acest timp de functionare nu este concludent. Asa cum s-a aratat si mai sus, 99% timp de functionare suna foarte bine, dar poate, la fel de bine, sa insemne 3 zile in care serviciile de web hosting nu sunt active si functionale. Mai jos sunt cateva explicatii matematice referitoare la timpii de functionare:

  • 98% timp de functionare = 28.8 minute/zi sau 3.4 ore/saptamana sau 14.4 ore/luna sau 7.3 zile/an
  • 99% timp de functionare = 14.4 minute/zi sau 1.7 ore/saptamana sau 7.2 ore/luna sau 3.65 zile/an
  • 99.5% timp de functionare = 7.2 minute/zi sau 0.84 ore/saptamana sau 3.6 ore/luna sau 1.83 zile/an
  • 99.9% timp de functionare = 1.44 minute/zi sau 0.17 ore/saptamana sau 0.72 ore/luna or 8.8 ore/an

Un alt mod de a privi acest timp de functionare este acela legat de cost: cat de mult te va afecta perioada in care serviciile furnizorului de web hosting nu sunt active si functional. Daca website-ul tau aduce 1000 de euro pe luna, atunci un timp de functionare de 98% ar putea sa iti reduca veniturile cu 20 euro in fiecare luna, adica 240 euro in fiecare an. Si aceste sume se refera numai la pierderile din vanzari. Daca clientii tai incep sa creada ca website-ul tau nu este de incredere atunci vor incepe sa foloseasca alte website-uri si atunci vei pierde toti cei 1000 de euro.

Atunci cand iti alegi furnziorul de web hosting trebuie sa fii atent la timpul de functionare pe care ei il garanteaza. Aici este recomandat sa ii alegi pe cei care ofera un timp de functionare de 99.5% sau chiar mai mare. Majoritatea furnizorilor garanteaza un timp de functionare de cel putin 99.0%.

Dar garantia de Uptime poate fi, de asemenea, inselatoare

Garantia de Uptime nu este ceea la ce se gandeste fiecare ca ar fi in mod normal. Garantia uptime este ceva similar cu (asta in cazul in care nu ai specificat clar in contractul pe care l-ai semnat cu furnizorul de web hosting):

In cazul in care serviciul este inactiv mai mult de 3.6 ore pe luna datorita unor intreruperi neprogramate iti garantam ca o sa iti inapoiem banii platiti pentru aceste servicii pe durata perioadei cat website-ul tau a fost inactiv si numai daca tu raportezi problema.

Sa studiem cu atentie cele afirmate mai sus:

  • Cat timp a fost serviciul inactiv? – Deja stim ca 3.6 ore pe luna reprezinta un timp de functionare de 99%. Asadar, ei iti inapoiaza banii daca timpul cat site-ul a fost inactiv este mai mare sau egal cu 1% (cel putin 3.6 ore pe luna). Daca website-ul a fost inactiv pentru 3.5 ore pe luna atunci garantia lor nu se aplica.
  • Intreruperi neprogramate – Acest lucru inseamna ca daca ei te anunta ca o sa faca upgrade la server in week endul viitor atunci, daca site-ul tau va fi inactiv pentru 72 de ore, aceasta garantie nu se aplica din nou. Majoritatea furnizorilor nu isi opresc serviciile mai mult de 4 ore, dar orice se poate intampla.
  • Inapoierea banilor pe serviciile de web hosting – acest lucru este cel mai important. Daca website-ul tau produce 1000 euro pe luna si e inactiv pentru 4 ore, atunci tu ai pierdut 5.56 euro. Majoritatea pachetelor de web hosting costa intre 10-20 euro pe luna, asadar tu vei primi inapoi undeva intre 6 si 12 centi.
  • Tu trebuie sa raportezi problema – majoritatea furnizorilor inapoieaza banii numai daca tu ai raportat problema si numai pentru timpul cat tu ai observat ca website-ul e incativ. Acest lucru este bun daca ai un sisteme de monitorizare care sa te anunte cat timp website-ul tau a fost inactiv. Dar majoritatea dintre noi nu au astfel de sisteme si atunci ei nu iti vor inapoia banii pentru intreaga perioada cat website-ul tau a fost inactiv.

Alte probleme legate de timpul de functionare

Software vs Hardware

Uptime-ul sau timpul de functionare cum ii zicem noi in limba romana reprezinta timpul cat serverul unde este instalat website-ul tau este activ si functioneaza. Dar se poate intampla ca serverul sa fie activ dar website-ul tau sa nu fie activ. Daca nu faci update periodic la software-ul serverului de web pentru website-ul tau atunci ar trebui sa te asiguri ca intelegerea cu furnizorul tau de servicii de web hosting include si garantii legate de software si hardware.

Ce a cauzat problema

Daca ai facut ceva la website-ul tau si ai reusit sa il faci inactiv, atunci acest lucru nu va fi inclus niciodata in garantia data de furnizorul tau de web hosting.

Rambursarea banilor

Chiar daca ai stabilit ca website-ul tau a fost inactiv din motive ce nu tin de tine si ca a fost mai degraba probleme hardware decat probleme software (sau ca problemele de software au fost incluse in contractul pe care l-ai semnat cu furnizorul de servicii de web hosting) tot iti va fi dificil sa ti se ramburseze banii. Majoritatea furnizorului incearca sa evite acest lucru si toti mizeaza pe faptul ca nu merita sa depui atata efort pentru cei 12 centi pe care ii vei primi.

Timpul de functionare este totusi important

Cu toate acestea, e foarte bine sa ai un furnizor de web hosting care iti garanteaza un anumit timp de functionare decat unul care nu face acest lucru. Insa, sa nu presupui ca daca un furnizor iti garanteaza un timp de functionare de 99.99999999999999% ca website-ul tau nu poate fi inactiv.

Cel mai probabil, daca website-ul tau devine incativ atunci ti se vor rambursa bani pentru aceasta perioada.

Compania DATACORE SOLUTION SRL ofera prin intermediul site-ului aciphosting.ro si namebox.ro servicii cu un uptime de 99,9% si o garantie ca o sa iti primesti banii daca site-ul tau este offline sau o sa primesti o luna de gazduire gratuita.

Aici puteti vedea istoricul de uptime din ultimul an al firmei Datacore Solution Srl  stats.pingdom.com/bxm93rntth8x/350737/history

spacer

 

Tags: namebox, uptime, web hosting

SHARE THIS ARTICLE

spacer spacer spacer spacer

Comments & Responses

One Response so far.

  1. Ce este uptime-ul si cat de important este acesta | Precup Vasile | BunDeCitit.ro says:
    17/05/2012 at 12:50 pm

    [...] este uptime-ul si cat de important este acesta | Precup Vasile www.precupvasile.eu : Uptime-ul reprezinta timpul in care un server (serviciu de web hosting) a fost activ si [...]

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*


+ 2 = 7

You may use these HTML tags and attributes: <a class="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Search Here

Ultimele articole

  • Ce este uptime-ul si cat de important este acesta
  • Inchirieri auto la cele mai bune preturi
  • Afla cum vinzi eficient pe site-ul trony.ro
  • Publica anunturi de mica publicitate
  • Web design in Bistrita

Blogroll

  • Adrian Chiruta
  • Alexandra
  • Andreea Muresan
  • Anunturi Bistrita
  • Cinemateca Trisk. O mana de ganduri
  • Datacore Solution
  • Drd Emil Calinescu
  • Inchirieri auto
  • Insai Bistrita
  • Teme Wordpress Gratuite
  • Unic Andreea Inter Construct
  • Web design Bistrita
  • Web Hosting – NameBox
Precup Vasile - Imi place sa ii zic simplu, Blogul meu !
Datacore Solution Srl
gipoco.com is neither affiliated with the authors of this page nor responsible for its contents. This is a safe-cache copy of the original web site.