• Home
  • Contact
  • Despre

Puterea magica a recunostiintei

  • On May 14, 2012, in Altele, Sfaturi, by admin

spacer

 

“Recuno?tin?a nu este doar cea mai important? dintre virtu?i, ci ?i p?rintele tuturor celorlalte.”

Marcus Tullius Cicero

 

 

 

Ai patit vreodata sa iti intre o pietricica in pantof? Cand se intampla asta, de obicei tindem sa ne enervam putin, apoi sa ne aplecam si sa ne scoatem pietricica din pantof. Interesant este ca in zilele in care nu avem nicio pietricica in pantof, nu realizam acest lucru.

In acest articol, vreau sa vorbesc despre un lucru care iti poate imbunatatii considerabil viata: recunostinta. Noi nu prea avem exercitiul recunostintei. Nu suntem recunoscatori pentru lucrurile care apar natural. În schimb, preferam sa ne concentram pe lucrurile negative. Iar daca suntem recunoscatori pentru ceva, atunci se întampla doar cand luptam sa obtinem acel ceva. Lucrurile gratis nu ne intereseaza în aceeasi masura.

De ce sa practici recunostinta

În primul rand ve fi mai optimist. Rezultatele unui studiu arata ca “”Oamenii recunoscatori au raportat niveluri mai ridicate ale starilor pozitive, de entuziasm, determinare, atentie si energie…”.

Concluziile acestui studiu subliniaza impactul recunostintei în viata oamenilor:

  • cei care au pastrat jurnale de recunostinta timp de o saptamana au avut o parere mai buna despre viata lor în ansamblu si au fost mai optimisti cu privire la saptamana ce urma, comparativ cu cei care si-au continuat vechiul stil de viata
  • participantii care au tinut liste de recunostinta timp de doua luni au avut mai multe sanse sa-si atinga obiectivele pe plan personal comparativ cu participantii din celelalte conditii experimentale
  • oamenii recunoscatori au niveluri mai ridicate de emotii pozitive, satisfactie de viata, vitalitate, optimism si niveluri mai scazute de depresie si stres
  • oamenii recunoscatori acorda o importanta mai mica bunurilor materiale si  sunt mai putin invidiosi pe ceilalti

Cum sa practici recunostinta

Desi ne nastem fiecare cu caractere diferite, recunostinta poate deveni pana la urma un obicei, daca e practicata în fiecare zi. Mai jos sunt lucrurile care te pot ajuta sa-ti cultivi obiceiul recunostintei:

1. Jurnalul de recunostinta: Cel mai efectiv mod de a practica recunostinta e jurnalul de recunostinta.

Vara trecuta mi-am facut un cont privat pe Twitter. În fiecare seara scriam 3 lucruri care mi-au placut în ziua respectiva si pentru care eram recunoscator.

La început a fost mai greu pentru ca aveam impresia ca fiecare zi e la fel de plictisitoare si nu se întampla nimic. Asa ca scriam cele mai marunte lucruri doar ca sa fie în numar de 3. Daca mancam ceva delicios, atunci scriam.

Si dupa o vreme, s-a întamplat ceva curios: în timpul zilei eram mult mai concentrat pe lucrurile pozitive. Daca mi se întampla ceva frumos, ma gandeam automat: “Hei, asta e un lucru pe care sa-l scriu în jurnalul de recunostinta.” Si asa m-am trezit peste cateva zile ca observ din ce în ce mai multe lucruri placute pentru care eram recunoscator.

Am pastrat acel obicei 2 saptamani de zile, iar cand ma gandesc la acea perioada, stiu ca a fost cea mai frumoasa perioada din vacanta de vara.

Eram la un stadiu de optimism atat de mare încat reuseam sa ma trezesc cu zambetul pe buze în fiecare dimineata la ora 6 si sa alerg 3 km.

Energia, entuziasmul si motivatia din acea perioada au fost uimitoare.

2. Foloseste o piatra a recunostintei. Trebuie sa recunosc, n-am folosit înca aceasta metoda. Prima data cand am auzit de ea a fost în filmul “The Secret”. Ideea e sa cauti o piatra si sa o pastrezi tot timpul cu tine. Si de fiecare data cand o atingi sau o vezi, trebuie sa te gandesti la 5 lucruri placute din viata ta pentru care esti recunoscator.

Chestia misto la tehnica asta e ca te ajuta sa fii recunoscator pe toata durata zilei si în momente în care nu te astepti. Daca o porti la îndemana sunt sanse sa o atingi sau sa o vezi destul de des într-o zi.

3. Schimba-ti punctul de vedere. De fiecare data cand un eveniment stresant si neplacut apare în viata ta, gandeste-te la lucrurile placute care s-au întamplat datorita lui.

4. Multumeste mai des. Oamenii multumesc destul de rar si doar atunci cand primesc ceva foarte valoros.

Am un prieten foarte bun si l-am ajutat odata sa acopere un foisor. Era destul de nostim pentru ca de fiecare data cand îi dadeam ceva, multumea. Era ceva de genul:“-Da-mi ciocanul!. Multumesc. Da-mi un cui! Multumesc.”

Nu spun ca ar trebui sa multumim în fiecare secunda ca-n situatia de mai sus. Însa de fiecare data cand cineva ne ajuta cu ceva, recunostinta noastra are efect si asupra celuilalt pentru ca se simte apreciat, dar si asupra noastra pentru ca multumim pentru un lucru frumos aparut în viata noastra.

5. Nu te mai plange. Ale are un proiect foarte greu la facultate. Si cand ne-am întalnit zilele trecute la o poveste, a repetat întruna cat de greu e proiectul si cat de groaza îi e sa-l faca. Nu cred ca tine un jurnal de recunostinta. În schimb se pare ca tine evidenta lucrurilor urate din viata ei.

Cand te plangi întruna despre un lucru, nu faci altceva decat sa înrautatesti situatia. Proiectul tau e pe calculator: te gandesti la el cand esti la calculator. Cand esti pe banca, la aer curat, vorbesti de lucruri despre care-ti place sa vorbesti.

Si eu ma plang. De multe ori o fac în gand. Recent am învatat sa fiu mai constient de gandurile mele. De cate ori ma simteam aiurea pe strada, observam ca lucrul acesta se întampla din cauza dialogului care îl aveam cu mine însumi.

Ma gandeam la ceva placut si reveneam pe linia de plutire. Ieri mi-am propus ca în drumul meu spre scoala sa ma gandesc doar la lucruri placute si carora le multumeam în gand ca exista. A fost o plimbare extrem de placuta.

Treci la treaba

Stiu ca a fost un articol lung si le multumesc celor care au avut rabdarea sa citeasca pana la capat. Însa practicarea recunostintei nu-ti ia mai mult de 2-3 minute pe zi.

Be Sociable, Share!
  • spacer
spacer
  • Tweet
  • No Comment

Leave a Reply

Click here to cancel reply.

Widgetised area

This is a widgetised area. To fill it with 'stuff', use the Bottom Menu 1 widget.

Widgetised area

This is a widgetised area. To fill it with 'stuff', use the Bottom Menu 2 widget.

Widgetised area

This is a widgetised area. To fill it with 'stuff', use the Bottom Menu 3 widget.

Widgetised area

This is a widgetised area. To fill it with 'stuff', use the Bottom Menu 4 widget.

gipoco.com is neither affiliated with the authors of this page nor responsible for its contents. This is a safe-cache copy of the original web site.