Kapat -->
"

SiberKültür 101: Internet kültürü, web dedikoduları ve web tasarımı ve geliştirme konusundaki tüm açlığınızı giderir.

"HTML/CSS'e hakim web tasarimci araniyor"

05/06/2010 - 09:41 — Eren Emre Kanal

Eskiden bu basligi gordugumuzde aninda sinirlerimiz gerilir, tasarimcilari savunmaya gecerdik. Buyuk olasilikla cogunda hakliydik da.

Cunku, bu tur tanimlamalar yapan sirketler cogunlukta bir tasarimciyi alip, kole gibi calistirmayi ve kendi masraflarini kismayi planliyor olurdu. Hatta isin icine cogu zaman programlama bilgisi de dahil edilirdi.

Simdilerde ise sektor daha iyiye gidiyor. En azindan bu tur calisan arayan firmalar azaldi, insanlar uzmanliklari disinda bir seyler yapmamaya basladi.

Ancak...

Son zamanlarda biz, sirket olarak "HTML/CSS ve JS'ye hakim web tasarimci araniyor"a geri donus yaptik. Hayir, masraflari kismaya calismiyoruz. Hayir tum isleri bir kisiye yikip, tek bir insanin hem tasarim, hem de kodlama yapmasini beklemiyoruz. Peki neden boyle bir kistasta tasarimcilar ariyoruz?

Cevabi cok basit. Deneyimlerimiz gosterdi ki eger bir tasarimci kendini sadece tasarim alaninda gelistirmekle kalmamis, HTML/CSS'i kapmis, uzerine biraz da Javascript biliyorsa kesinlikle piyasadaki binlerce insandan cok daha iyi kullanici deneyimleri yaratabiliyor.

Bunu biraz daha ileri gotureyim. Normalde bir tasarim surecinin su sekilde olmasi beklenir:

  • Plan, dusunme: Sorunlar neler, nasil cozmeyi planliyorsun, ne tur bir stil kullanacaksin vs.
  • IA / Wireframe cikarma: Once bilgiyi tasarla. Boylece bir cok sorunu basta cozeceksin.
  • Tasarim deneyimleme: Tasarlamaya basla, onlarca metod dene, en guvendigini sec.
  • Tasarim finali: Her seyi toparla, finalize et.

Biz -ve Facebook gibi bazi buyuk firmalar- araya iki adim daha koyuyoruz.

  • Plan, dusunme: Sorunlar neler, nasil cozmeyi planliyorsun, ne tur bir stil kullanacaksin vs.
  • IA / Wireframe cikarma: Once bilgiyi tasarla. Boylece bir cok sorunu basta cozeceksin.
  • Tasarim deneyimleme: Tasarlamaya basla, onlarca metod dene, en guvendigini sec.
  • Hizli HTML demolar yap: Boylece etkilesime de karar verebilirsin, tasarimini gercek dunyada gorebilirsin, daha da onemlisi kullanabilirsin. Tum bunlar tasariminin calisip calismadigini gormeni saglar.
  • Mutlu musun?: Eger degilsen geri don, hatalarini gider.
  • Tasarimlarini bitir.

HTML demolar yapmak bizce artik tasarimin cok onemli bir parcasi. Kisaca acikladigim uzere tasarimlarinizi, gelistiricilere gondermeden once canli hale getirmek hem sizin tasarim hatalarinizi gidermenizi ve/veya dusunmeyi unuttugunuz senaryolari tasarlamanizi saglar. Ayni zamanda gelistirici ekipte bulunan takim arkadaslarinizi da ek yukten kurtarmis olursunuz.

Burada cok onemli bir detaya dikkatinizi cekmek istiyorum. HTML demolar yaparken kullandiginiz kodlar gercek hayatta kullanilmak zorunda degil. Yani tasarimci aslinda gercek siteyi kodlamiyor, sadece bir deneyimi kodluyor. Iste bu kilit nokta basliktaki ilan tanimini digerlerinden ayiran en buyuk ozellik.

Tum bunlari bir kenara koyalim, eger bir tasarimcinin HTML/CSS kodlamaya hakim olmasi cogumuzun kabul edecegi gibi, tasarladigi sitelerde mantikli kullanici deneyimleri tasarlamasinda yardimci olacaktir.

Eger bir yemegin nasil pisirilecegini bilmeden, o yemegi yapmak hakkinda yorum yapiyorsaniz, buyuk ihimalle bos konusuyorsunuzdur. Eger o yemegin hakkinda her konuda bilgi sahibiyseniz, onu daha da guzel yapabilirsiniz.

Sizin calistiginiz ortamda bu isleyis nasil? Siz ne dusunuyorsunuz?

Not: Her ne kadar yanlis anlasilacagini bilsem de, bu yazi bir is ilani degildir.

  • Yorumlayın
Kategoriler:
  • Web Tasarımı

Çin'de İnternet Kullanım Oranları

18/01/2010 - 11:25 — Ferdi Karacan

Hazır Google ve Çin Hükümeti arasında problemler yaşanırken, firmaların "tavizler" vermesine neden olan "Çin İnternet Kullanımı" büyüklüğüne, yine CNNIC(China Internet Network Informatin Center) verileri üzerinden bakalım.

spacer Çin, ülkeler bazında en çok internet kullanıcısı olan, yüksek bir büyüme hızıyla büyüyen bir ülke. Şemada gördüğünüz üzere, geçtiğimiz 2009 yılı için öngörülen, "tahmini" internet kullanım sayısı 396 milyondu. CNNIC'nin geçtiğimiz günlerde paylaştığı raporuna göre, 384 milyon kişi Çin'de internet kullanıyor! Bu kullanım oranı, toplam nüfusun %20'sine denk geliyor. CNNIC yetkililerinin verdiği demeçlere göre, evet, büyüme tahminlerin altında çıktı(tahmin edilen büyüme rakamı %30'lar civarındaydı) ancak; geçtiğimiz yıl yaşanan ekonomik kriz, ortaya çıkardığı yan etkiler tahmin edilen rakamın altında kalınmasına sebep olmuş. Buna rağmen, 2013 yılına kadar Çin nüfusunun %61'lik kısmının, yani 840 milyon Çinlinin internet kullanıcısı olacağı tahmin ediliyor.

Çin'in ev'den, iş'ten internete giren 384 milyon internet kullanıcısı var. Peki, mobil internet kullanım oranları ne durumda? 2009 yılında 3G ihalesinin yapılmasından sonra, Çin Mobil Internet kullanım sayısı 233 milyona ulaştı. Bu da %106'lık bir büyümeye denk geliyor. Enteresan bir istatistiktir; 30 milyon mobil internet abonesi, başka bir internet bağlantısı kullanmıyorlar ve kendilerine bu bağlantının yeterli olduğunu, telefonlarından her türlü işlerini halledebildiklerini söylüyorlar.

Çinliler internete girdiklerinde en çok haber sitelerini, arama motorlarını ve video izleme sitelerini kullanıyorlarmış.

Bunlarla birlikte, bazı enteresan rakamlar da mevcut;

  • Elektronik ticaret 2009 yılında %68'lik bir büyüme gerçekleştirmiş.
  • Online Ödeme'de %80,9 büyüme
  • Online Tatil Rezervasyonu'nda %77,9 büyüme
  • Online Borsa İşlemleri'nde %67 büyüme
  • Online Bankacılık İşlemleri'nde %62.3 büyüme
  • Online Alışveriş'te de %45.9 büyüme

yakalanmış. İnternet'e girişin genellikle dizüstü bilgisayarlar ve cep telefonlarıyla yapılan Çin'de 2009 yılında internet üzerinden yapılan toplam alışveriş tutarı ise 37 milyar dolar. Ki, Çin online alışveriş sektörünün 2010 yılında en hızlı büyüyecek iş modeli olacağı düşünülüyor.

  • 3 yorum
Kategoriler:
  • Araştırma
  • CNNIC

Google Çin'den vaz mi geciyor?

13/01/2010 - 22:11 — Eren Emre Kanal

Dun ve bugunun buyuk haberi Google ve Cin Hukumeti arasindaki buyuk kavga. Turk medyasinda cok fazla yer almayan konuyu ozetlemek istiyorum:

Google, dun bir aciklama yaparak imali yollardan Cin Hukumetinin basta Gmail olmak uzere bazi servislere siber saldirilarda bulundugunu soyledi. Ornegin bazi insan haklari aktivistlerinin Gmail hesaplarina saldirilar yapilarak, bir suredir bazi eposta hesaplarinin bu sekilde izlendigi tespit edilmis.

Buna karsilik Google yaptigi aciklamada, Cin pazarina girdiginden beri Cin Hukumetinin istegi sekilde Google arama sonuclarini sansurleme anlasmasindan vazgececegini soyledi. Bugune kadar Cin'deki arama sonuclarinda Cin'i kucuk dusurecek, karsit goruste icerikler sansurleniyordu. Dunden itibaren bu sansur tamamen kalkti.

Google kararinda daha da ileri giderek, gerekirse Cin pazarindan cikabilecegini dahi soyluyor. Google'in Cin arama motoru pazarinda %14'luk bir payi buluyor. Kitlelere vuruldugunda bu rakam cogu Avrupa ulkesinden daha buyuk. Dun yapilan aciklama ile tahmin edildigi gibi Google hisselerinde bir dusus yasandi. Cin arama motoru pazarinin buyuk bolumunu elinde bulunduran Baidu'nun hisselerinde ise %5'lik bir artis yasandi.

Google'in insan haklari ugruna gercekten buyuk bir pastadan vazgecebilecek olmasi gercekten dusundurucu. Ozellikle Amerikan politikasindan isimlerin konuyla ilgili yorumlar yapmasi, Cin'de insanlarin artik sansurlerden bikkinliklarini dile getirme cabalari konunun daha da buyuk bir kitleye yayilacagi ihtimalini artiriyor dusuncesindeyim.

  • 3 yorum
Kategoriler:
  • Siberkültür
  • Google

Web tasariminda gorseller ne kadar onemli?

17/12/2009 - 06:28 — Eren Emre Kanal

Bu isin icinde olan herkes hemen hemen bir sekilde rastlamistir. Web tasariminda gorsellerin (gorselden kasit sekil, ikon, resim veya fotograf) kullaniminin onemli oldugu dusunulur. Ornegin sadece yazidan olsan bir sayfada mutlaka bir gorsel koymalisinizdir. Aksi halde sayfa cok bos, sig gorunecektir.

Peki gercekte oyle mi? Sayfaniza gorseller koydugunuzda gercekten kullanicilari mutlu ediyor musunuz?

User Interface Engineering'in bu konuda guzel bir makalesi var. Sonuca varmadan once bazi tanimlamalar yapalim. Tasarimda kullanilan gorseller belli gruplara ayriliyor:

Yonlendirici gorseller

Bu tip gorseller, kullaniciya yol gostermek icin kullaniliyor. Ornegin bir menudeki ikonlar veya bir alisveris sitesindeki kategori fotograflari bu kategoriye dahil edebiliriz. Ancak burada alti cizilmesi gereken bir nokta var. O da kastedilen gorsellerin kesinlikle suslemek amaciyla kullanilan degradeli kutular, web 2.0 butonlari vesaire olmadigi.

spacer

Icerik gorselleri

Adi uzerinde bu gorseller ise icerigin kendisi ile alakali. Mesela yine bir alisveris sitesinde bulunan urune ait fotograflar, iletisim sayfasindaki kroki gorseli veya sirket calisanlari sayfasindaki insanlarin fotograflari gibi.

spacer

Susleyici gorseller

Bu tur konumuzun asil kahramani. Bu gorseller, uzerinde dusunmezseniz size aslinda cok mantikli, faydali gorseller gibi gelebilir. Ornek vermem gerekirse uyelik sayfaniza koyacaginiz el sikisan insanlar (guven mi yaratir?), misyonumuz sayfasinda yer alan artistik fotograf (sizi "cool" mu gosterir?) veya anasayfada yer alan bir unlunun fotografi (kaliteli mi gosterir?)...

spacer

UIE'nin arastirmasi gosteriyor ki yonlendirici ve icerik gorselleri kullanici deneyimini olumlu yonde etkiliyor. Cunku bu gorseller icerik ile alakali ve kullanicilarin okumasina gerek kalmadan onlara yol gosteriyor, fikir verdiriyor.

Ote yandan susleyici gorsellerin etkisi tartisilir. Aslinda buyuk oranda olumsuz bir etkisi oldugunu soyleyebilirim. Zira, susleyici gorseller cogunlukla icerikle hic alakali olmuyor, kullaniciya bir sey anlatmiyor, hayatini kolaylastirmiyor. Bu yuzden negatif etkiler yaratabiliyor. Simdi ornekleri birer birer curutelim.

  • Uyelik sayfaniza koyacaginiz el sikisan insanlar: Birilerin el sikismasi gercekten sizde guven duygusu yaratiyor mu? Yoksa yuz binlerce sitede gorunen fotograflar gibi, sadece siradan mi geliyor baska sitede gordugunuzde? Televizyon reklamlarini dusunun, bankada danseden ve dansederken el sikisan insanlar sizi gercekten etkiliyor mu?
  • Misyonumuz sayfasinda yer alan artistik fotograf: Bu fotograf cok sahane bir acidan, inanilmaz isik dengesiyle cekilmis, sitenizle tamamen uyumlu renklere sahip bir manzara fotografi olabilir. Tek basina olsa, herkes hayran kalacak. Ancak misyon sayfasinda isi ne? Gelen ziyaretci ne dusunecek? Bu sirketin misyonu bana boyle bir manzara saglamak mi?
  • Anasayfada yer alan bir unlunun fotografi: Cogumuz unluleri severiz. Ancak cogumuz ayni unluyu sevmeyiz. Seda Sayan'in seveni cok olabilir, ancak bir o kadar insana antipatik de gelebilir. Ustelik Seda Sayan'in firmanizin anasayfasinda ne isi var?

Gorsellerin insanlar uzerinde farkli etkileri var. Dogru kullanilan gorseller, ziyaretciye iyi bir deneyim yasatip, sitenizden mutlu ayrilmasini saglayabilir ancak susleyici gorseller, bir baska deyisle gereksiz gorseller, gereksiz olmaktan baska bir ise yaramazlar.

Ister web sitelerinin mutfaginda olun, isterseniz siteyi yaptiran siz olun, beyninizin size oynayacagi oyuna denk gelmeyin:

Bu kedi fotografini buraya koyayim, herkes cok begenecek!

  • 2 yorum
Kategoriler:
  • Kullanıcı Deneyimi
  • Web Tasarımı

Google neden umumi DNS isine girdi?

06/12/2009 - 05:54 — Eren Emre Kanal

Bildiginiz uzere Google, OpenDNS gibi herkese acik DNS'lerini acikladi. Eger hala haberiniz yoksa veya kullanmiyorsaniz buradan detayli bilgiyi alabilirsiniz. IP'ler: 8.8.8.8 ve 8.8.4.4

Ancak konu bu hizmetleri degil, neden bu hizmeti verdigi. Kaos teorileri cok ortada, cogunluk da gozleri kisisel bilgilerimizde diyor.

Sahsen ben bu paranoyadan cok, yillarin Kottke'sine katiliyorum. Kottke diyor ki, Google bu DNS ile webi daha hizli yapmaya calisiyor. Zaten Google'in da DNS hizmetini duyururken soyledigi bu: Make the web faster.

Eger bundan bir onceki SiberKultur yazisini okuduysaniz goreceksiniz, Google sadece 0.5 saniye yuzunden %20'ye varan trafik ve gelir kaybina ugrayabiliyor.

Kullanici deneyimi acisindan en yuksek onem sirasinda olan bir sey varsa o da hiz. Kullaniciniza ne kadar hizli bir deneyim saglayabilirseniz, o kadar onde olacaksinizdir. Google bunu biliyor ve pazari kizistiran Bing'e guzel bir cevap veriyor bu adimiyla.

Google DNS size yavas mi geliyor? Biraz daha bekleyin derim.

Ek: Konuyla ilgili FriendFeed tartismasi

  • 6 yorum
Kategoriler:
  • Kullanıcı Deneyimi
  • Siberkültür
  • Google

Hizli web siteleri neden onemli?

06/12/2009 - 05:40 — Eren Emre Kanal

2006'da Google VP'si Marissa Mayer katildigi Web 2.0 konferansinda Google'da yaptiklari bir kullanici testinden bahsediyor.

Ekip, oncelikle Google'da arama yapan kullanicilara bir sayfada kac adet arama sonucu gormek istediklerini soruyor. Kullanicilar 10 sonucun az oldugunu, daha fazla istediklerini soyluyorlar.

Marissa da bir A/B testi yaparak bazi Google kullanicilarina 10 yerine 30 adet arama sonucu gosteriyor. Testler sona erdiginde goruluyor ki trafik be gelirlerde %20 oraninda dusus goruluyor.

Peki neden? Kullanicilarin cogu daha fazla sonuc gormek istemedi mi?

Istediler. Ancak, 10 sonuc gosteren sayfa 0.4 saniyede acilirken, 30 sonuc gosteren sayfa 0.9 saniyede aciliyordu. Dusununce inanilmaz kucuk olan bu zaman dilimi %20'lik bir kayiba neden oldu.

Bir diger hikaye ise Amazon'dan. Amazon, yine bir A/B testinde sayfa acilislarini bilerek sadece 100 milisaniye geciktiriyor. Sonuc, gelirlerde onemli olcude dusus.

Sanirim hikayelerin soylemek istedigi oldukca acik.

  • 2 yorum
Kategoriler:
  • Kullanıcı Deneyimi
  • Web Tasarımı
  • Google

Tatile mi cikiyorsunuz? Sizi Duffel'a alalim!

13/10/2009 - 09:20 — Eren Emre Kanal

Su siralar haril haril bu proje uzerinde calisiyoruz. Eger Webrazzi'yi takip ediyorsaniz zaten haberiniz vardir: Duffel'dan.

Bir de ben bahsedeyim, duymayan kalmasin efendim.

spacer

Duffel, www.duffelup.com adresinde yasayan, benim de icinde bulundugum yeni projemiz. Duffel ile seyahat planlama iskencesini olabildigince eglenceli hale getirmek icin cabaliyoruz. Eger planlar icerisinde yasayan birisiyseniz veya en az bir kere seyahat planlamaya calistiysaniz ne dedigimi daha iyi anlayacaksiniz. Onlarca sitede arastirmalar yapar, insanlara sorar, notlar alir, kisa zaman icerisinde bunlarin icinde kaybolursunuz. Duffel ile bunlara son diyoruz.

Duffel, uzerinde uzun zamandir calistigimiz bir proje. Bir seneyi gecti diyebilirim. Acilisini ise TechCrunch50 sirasinda yaptik. Ekibin geri kalani ile TechCrunch50'de demopit'te yerimizi aldik. Oldukca guzel tepkiler aldigimiz TC50 sirasinda bircok guzel is kontagi da gerceklestirdik. Ancak TC50 sirasinda aldigimiz en guzel yorum, Duffel'in gelmis gecmis en kullanisli seyahat planlama araci olduguydu.

Su siralar bu araci daha da kullanilir yapmak icin yogun olarak calisiyoruz. Hatta bu yaziyi yazarken es zamanli olarak bazi ekranlarini tasarliyor, haftasonu bulusmamiza yetistirmeye calisiyorum.

Son olarak ilgili Webrazzi yazisini okumanizi tavsiye ederken, kisaca Duffel ekibini tanitmak istiyorum.

Will Cheung, Duffel fikri ile ortaya cikan kisi. Projenin kurucularindan, ayrica programlamasini ustlenmis durumda. Kendisinin Google'da da gecmisi bulunuyor.

Jack Cheng Duffel'in kurulumunda calisan, ilk arayuzleri hazirlayan tasarimcimiz. Kendisi su an projede aktif olarak gorev almasa da fikirleriyle her zaman bize destek veriyor.

Ming Fu, Will'in yandasi, diger programcimiz. Ming siir gibi yazdigi kodlariyla Duffel'in calismasini sagliyor.

Eren Emre Kanal, bendeniz, urun/arayuz tasarimcisi olarak projenin ortaklarindan birisiyim. Urunun daha iyi olmasi icin yapacaginiz tum yorumlar ben tarafindan diger takim arkadaslarina aktarilacaktir :)

Eger seyahatlere merakliysaniz, seyahati gerceklestirecek olun veya olmayin lutfen bu araci bir kere deneyin. Deneyimlerinizi, dusuncelerinizi bizimle paylasin. Boylece sizlere daha guzel bir arac sunabilelim.

  • 5 yorum
Kategoriler:
  • Tanıtım
  • Duffelup.com

Neden: Google ve ON2

11/08/2009 - 04:44 — Can Martel

Google, gectigimiz gunlerde unlu VP6, VP7, VP8 gibi video codeclerin ureticisi ON2 firmasini satin aldi, hem de komik denecek bir paraya: 106.5 milyon dolar (O degerde Google hissesi vererek).

Neden komik denecek bir paraya - cunku ON2, Skype'dan Adobe'a, Metacafe'den Izlesene.com'a, dunyanin web video ile alakali bir cok firmasina codec ve hizmet saglayan bir firma. Yillardir Youtube'da aslinda dusuk kalitede video izliyoruz - ayni bitrate'de cok daha kaliteli video izleyebilecekken. Bunun tek sebebi ON2'nun Youtube'a pahali gelmesiydi aslinda. Google, ON2 ile anlasma yaparak codec ve servislerini almak isteseydi, yillik en az 4-5 milyon dolar servis ucreti vermesi gerekecekti. Sadece ON2 teknolojilerini Youtube'da kullanmak bile, bu alimi cok hakli cikaracaktir.

Tabii ki Google, sadece Youtube icin almadi ON2'yu. Web video alaninda, liderligini pekistirmek icin aldi. ON2, gercekten yuksek kalitede codec gelistirebilen bir firma. Bu gucu kullanarak, web video alaninda tekellige dogru yol alabilir Google.

Google, yine ucuz ve zekice bir alim. Microsoft ve Yahoo M&A ekiplerinin senden ogrenecekleri cok sey var.

  • 9 yorum
Kategoriler:
  • Internet ve İş
  • Google
  • ON2

Bir Ayın Sonunda Bing

07/07/2009 - 15:11 — Ferdi Karacan

Microsoft' un Bing' i dün itibariyle tam 1 aydır kullanılıyor. Yeni bir servis olması sebebiyle de %10' lara yaklaşan bir kullanım oranını da yakalamış oldu.

Bing' in bu denli hızlı yükselişi fikirlerini belirtenleri ikiye bölmüş oldu. Bir kısımın düşüncesi tanıtım sürecinde oluşan trafiğin, yoğunluğun belirli bir zamandan sonra normale döneceği yönündeydi. Eric Schmidt; "Microsoft' un Google olabilmesi için on fnırı ekmek yemesi gerekir..." e yakın açıklaması yine bu ilk kısıma dahil olanlardan. İkinci gruba dahil olanlar ise Bing' in yaklaşık olarak %10' u yakalamasının normal olduğunu, çünkü %7-8 arasında Live' in arama pazar payının zaten var olduğunu, önemli derecede reklam yapılmadığını bu sebeple %10' dan cok da abartı bir şekilde geriye düşülmeyeceğini söylüyorlardı. Her iki gruba da dahil olanların ne olursa olsun merak ettikleri şey "Bing gerçekten Google' ın bir zaman diliminde rakibi olabilecek mi?"
  
Microsoft Bing' in şuan için devam eden popülerliğine belki de destek olmak amacıyla pazar lideri tarayıcısı Internet Explorer' a bir güncelleme yayınlayarak, sağ üst köşesindeki arama kutusunda Bing' i standart arama motoru yaptı. Firefox' un istikrarlı yükselişi devam ediyor olsa da, marketin hala %80' ini elinde bulunduran Microsoft bu hamlesi ile "Tarayıcımın nimetlerinden yararlanacağım elbette" ye bir defa daha sarıldı. Firefox' un en büyük destekçisi Google' ı standart arama makinesi olarak sunması, Google' ın Chrome' unun Google ile arama yapması ne kadar doğru ise, Internet Explorer' ın Bing' i kullanması elbette o kadar doğru... Yine de dikkat edilmesi gereken husus, Internet Explorer' ın "Standart Arama Motoru" ayarları çok kolay değiştirilebiliyor olsa da, kullanıcıların "Olan neyse onu kullanırım"ı ile Bing' i daha çabuk kabullenmelerinde zamanla önemli bir etken olacaktır ve belki de bir ihtimal olsa da bazı firmaları "Haksız rekabet" başlığı altında rahatsız edecektir... Şahsi düşünceme göre Internet Explorer %80' lik pazar payı ile arama motoru pazarinda iyi bir pay almasi için en önemli ve tek silahıdır...

Bing projesi Microsoft' un ilgili biriminin bir tanesi olduğu ve tüm Microsoft' un da çok şey beklediği bir uygulama olduğu kesin. Steve Ballmer geçtiğimiz günlerde Microsoft' un önümüzdeki beş yılda yapılacak cironun %10' unun Bing' e finansal destek olarak aktarılması isteğini belirtmiş ve bu finansmanın büyüklüğü ilgili çevrelerde çokca konuşulmuştu. Aktarılması planlanan para gerçekten müthiş bir rakam...    

Peki, bir ayını tamamlamış olan Bing ne alemde? Sitelerin arama motorlarından gelen ziyaretçi karşılastırmalarına göre ilk iki hafta boyunca Bing hızlı bir yükseliş gerçekleştirdi. Ancak üçüncü haftada başlayan düşüş, dördüncü haftada da devam etti. Internet Explorer güncellemesi bu düşüşün önüne geçmesine geçti ancak istikrarli bir yükseliş trendi yakalatacak mı? Zamanla göreceğiz...

Microsoft Bing için bu ciddiyetini sürdürmeye devam ederse, ilerleyen yıllar güçlü finansmanı ve mühendis sayısı ile Bing ve sevgilimiz Google arasındaki müthiş rekabet yazılarımızın başlıca konusu olacak gibi...

  • 9 yorum
Kategoriler:
  • Internet ve İş

Yeni iPhone ile İlgili Çıkmış Tüm Dedikodular

04/06/2009 - 09:10 — Ferdi Karacan

spacer

  • Enhanced 3G ve "China Network" desteği
  • Önyüz kamerası(ikinci kamera)
  • Video gönderebilme özelliği
  • Kayıt edilmiş videoları youtube'a gönderebilme özelliği
  • Wi-Fi Movie/TV download özelliği
  • Siyah metalik dış kasa
  • OLED ekran
  • HD Video desteği "AppleTV-Like"
  • 3.2mp arkayüz kamerası
  • 17Temmuz çıkış tarihi
  • 199dolar-299dolar arası satış fiyatı
  • Yükseltilmiş ram ve performans
  • Mat siyah veya mat beyaz arka yüzey
  • Adobe Flash desteği
  • 802.11n Wi-Fi desteği
  • FM Radyo alıcısı
  • 32gb dahili bellek
  • Dijital Pusula
  • Nike+ desteği ve built-in nike+ programı
  • Yükseltilmiş pil ömrü ve kalan pil oranının yüzde ile gösterilmesi
  • Işıklı Apple Logosu
  • Kısmi arkaplanda uygulama çalıştırma yeteneği

Ne kadar doğru, ne kadar yanlış olduğunu öğrenmek en azından çok fazla beklemeyeceğiz.

  • 12 yorum
Kategoriler:
  • Genel / Diğer
  • Apple
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • Sonraki
  • Son
gipoco.com is neither affiliated with the authors of this page nor responsible for its contents. This is a safe-cache copy of the original web site.