spacer Volver atrás
 • Materiales formativos
 • Documentos de Tortuga
 • Editoriales anteriores
 • Facebook
 • RSS

Sección

Documentos spacer

Temas

 • Objecin Fiscal al Gasto Militar
 • Artículos relacionados

  • Campaa contra el Gasto Militar: Objecin Fiscal al Gasto Militar 2012
  • Objecin Fiscal al Gasto Militar e Insumisin Fiscal de forma segura

Administración Enlaces Contacto Sobre Tortuga Buscar -->

Cifras y balance de la campaa de Objecin Fiscal al Gasto Militar 2012 en Alacant

Lunes.24 de septiembre de 2012 spacer 3697 visitas - 2 comentario(s)
El nmero de objeciones crece en casi un tercio y el dinero desviado se cuadruplica. spacer

(Abajo, informe en castellano)


Xifres i balan de la campanya d’Objecci Fiscal a la Despesa Militar 2012 a Alacant

El nombre d’objeccions creix quasi un ter i els diners desviats es quadrupliquen.

Grup Antimilitarista Tortuga

En aquesta campanya alacantina d’Objecci Fiscal a la Despesa Militar hem passat de 41 a 59 persones objectores, la qual cosa suposa quasi un ter ms, i de 3.500 a 14.900 euros desviats, s a dir, ms del quadruple que l’any anterior. No obstant aix, aquesta ltima dada, com explicarem ms avant, cal matisar-la. Tot i seguir tractant-se de xifres francament modestes pel que fa al conjunt de la societat alacantina, pensem que cal alegrar-se d’aquests increments, que indiquen una bona progressi i mostren que els canvis d’enfoc de la campanya aparentment estan sent encertats.

Com en anys passats s’ha difs 3.000 dptics en ambdues llenges, s’ha distribut material grfic complementari i s’ha arribat a donar fins i tot set xarrades-taller sobre com fer l’Objecci: a Elx, Alacant, Crevillent i Elda. En aquesta ocasi des de Tortuga no hem arribat a trobar el moment per realitzar cap tipus de presentaci de la campanya a la via pblica.

Hi ha hagut destins de la campanya 2011 que no han repetit enguany, per podem alegrar-nos de la participaci d’altres nous, alguns dels quals han irromput amb fora. Fins a dotze destins hem tingut, sent aquest l’any amb major quantitat.

Per zones crida l’atenci la baixada en nombre d’objeccions de la part d’Alcoi i el Comtat (de 21 el darrer any a noms 12 en aquesta ocasi). Potser siga pel cansanci acumulat d’haver sigut les comarques que durant tots aquests anys han estirat amb fora de la campanya a nivell provincial, o possiblement el fet que Hisenda haja denegat algunes objeccions puga haver desanimat algunes persones objectores. Per contra, a la zona d’ Elda-Petrer i a la de Crevillent hi ha hagut ms objeccions que l’any passat i s la ciutat d’Elx (encara que no totes les objeccions rebudes per les destinacions illicitanes sn procedents de la comarca del Baix Vinalop) la que experimenta un creixement espectacular que provoca les bones xifres de la campanya a nivell provincial. De la ciutat d’Alacant no ens arriben bones noticies. L’nica destinaci que hi havia a la ciutat no ha obtingut cap objecci, sent l’nica a la qual s’ha donat aquesta circumstncia.

Aquest fet ens torna a la reflexi que ja mencionvem prviament a l’inici de la campanya mentre concretvem la llista de destinacions locals: ser destinaci local no hauria de ser un posar la m a vore si cau cap cosa. Formar part de la campanya suposa no solament que les persones pertanyents al collectiu s’impliquen a difondre-la i en faciliten les dades una vegada haja concls. Tamb s’hauria d’esperar que almenys unes poques persones de la destinaci realitzen personalment l’Objecci Fiscal. Si tal cosa no est garantida preferim que aquest collectiu no figure a la llista que proposem als materials anuals. Aix no impedix que participe de la campanya difonent-la pels seus propis mitjans i convidant com ms persones millor a objectar al seu favor. Enguany, per exemple, ens ha sorprs gratament el collectiu Carrers del Mn, d’Elx, que malgrat no figurar a la campanya l’ha difs, rebent tres objeccions.

El considerable increment de la quantitat de diners desviada a nivell provincial est relacionat amb l’augment de persones objectores en nombres absoluts, per tamb amb un significatiu canvi d’estratgia. A diferncia d’anys anteriors, en qu es recomanava objectar una quantitat de diners proporcional a la tributaci de cada persona objectora, o la quantitat fixa de 84 euros, ara estem proposant el desviament de la quantitat corresponent a la despesa militar de l’estat espanyol per persona i any, en aquesta ocasi 666,42 euros, encara que, per descomptat, qualsevol quantitat objectada s ben rebuda. La majoria -si no la totalitat- d’objeccions fetes a la provincia enguany per aquesta quantitat sn “a tornar”. Es a dir, se li reclamen a Hisenda en espera de que aquesta lliure els diners. Com que les destinacions locals que han rebut aquestes quantitats (entre d’altres) sn precisament les que havien anunciat el seu comproms de tornar els diners a les persones objectores en cas que Hisenda no admets l’objecci i aquestes ho sollicitessen, fins que no acabe el termini que l’Agencia Tributaria t per a efectuar les tornades, no sabrem quina quantitat exacta de diners s’ha recuperat. En aquest aspecte podem considerar aquesta campanya com a experimental.

Cal dir tamb que Tortuga est creant un sistema de seguretat pel cas que Hisenda puga reclamar aquestes quentitats durant els prxims anys, del qual en tindreu noticies d’ac poc temps.

Sobre la motivaci de la campanya, pensem que la informaci que s’hi difon sobre militarisme i sobre despesa militar en particular ha sigut acollida amb major inters i simpatia a aquest any de crisi i fortes retallades de diferents serveis. A poca gent escapa la incongruncia que les autoritats de l’estat mantinguen quasi intacta la instituci militar i la seua onerosa i infame presncia a diferents escenaris bellics al mateix temps que desmantellen una srie de recursos que la gran majoria entn com d’absoluta prioritat.

Des de Tortuga anem un poquet ms enll i en aquest context pensem que la recabtaci d’impostos per part de l’estat perd gradualment legitimitat, ja que els diners en mans de l’administraci sn utilitzats de forma descarada no solament per finanar el militarisme i el control social, sin tamb per engreixar els comptes corrents de grans empreses i bancs (sense oblidar la gran quantitat que es malversa). Per aix l’Objecci Fiscal a la Despesa Militar se’ns ofereix cada vegada amb ms motiu com una eina de desobedincia a aquesta injustcia generalitzada, i com una possibilitat ben real de recuperar almenys una part dels diners que se’ns arrabassen per tal de dedicar-los a les nostres autntiques necessitats. Somiem un poquet: qu tal si comencem a imaginar que amb els diners de l’Objecci Fiscal podem emprendre l’autogesti d’alguns dels serveis que l’estat est retallant?

Moltes grcies a tothom i us esperem per a la campanya de 2013.

DADES

OBJECCIONS FISCALS A LA DESPESA MILITAR QUE S’HAN PRODUT A ALACANT EN 2012

Nombre total d’objecions: 59
Diners totals desviats de la Despesa Militar a Alacant: 14.894,84 €

DESTINACIONS LOCALS

spacer  Club d’Amics de la UNESCO d’Alcoi: 3 objeccions – 268 €
spacer  Radioaktiva (Alcoi): 2 objeccions – 165 €
spacer  Grup Antimilitarista Tortuga: 13 objeccions – 3.613,84 €
spacer  Espai per a Crixer La Serrada (Alcoi): 1 objecci – 30 €
spacer  Collectiu per la Cultura de Pau i Noviolncia del Comtat i L’Alcoi: 3 objeccions – 164 €
spacer  Colla Ecologista-Cultural “El Campan” (Crevillent): 5 objeccions – 400 €
spacer  L’Alfico (Elda-Petrer): 3 objeccions – 484 €
spacer  L’Ateneu (Centre Social del Barri del Partidor, Alcoi): 1 objecci - 84 €
spacer  Collectiu Ecologista Margall (Elx): 5 objeccions – 1.330 €
spacer  Radio Mutant (Alacant): 0 objeccions – 0 €
spacer  Cooperativa Autogestionria El Sacre (Elx): 5 objeccions – 2.765 €
spacer  Espai d’Aprenentatge Vivencial “El Jard dels Somnis” (Elx): 9 objeccions – 3.360 €

ALTRES

spacer  Carrers del Mn (Elx): 3 objeccions – 395 €
spacer  Colla Ecologista La Carrasca (Alcoi): 1 objecci – 666 €
spacer  Medicines per a Palestina: 1 objecci – 100 €
spacer  Arran: 1 objecci – 866 €
spacer  Mdicos Sin Fronteras: 1 objecci – 70 €
spacer  Diagonal: 1 objecci – 84 €
spacer  Documental “La Voz del Viento”: 1 objecci – 50 €

OBJECCIONS FISCALS A LA DESPESA MILITAR QUE S’HAN INGRESSAT A DESTINACIONS LOCALS D’ALACANT PROCEDENTS D’ALTRES PROVINCIES

spacer  Colla Ecologista-Cultural “El Campan” (Crevillent): 1 objecci – 20 €
spacer  Grup Antimilitarista Tortuga: 15 objecions (8 d’origen desconegut) – 1.454,02 €

DADES COMPLETES DE DESTINACIONS LOCALS PROPOSADES A ALACANT QUE HAN REBUT INGRESSOS DES DE DINS I FORA DE LA PROVINCIA

spacer  Grup Antimilitarista Tortuga: 28 objeccions – 5.067,86 €
spacer  Colla Ecologista-Cultural “El Campan” (Crevillent): 6 objeccions – 420 €

COMPARACI DE LES XIFRES DE LA CAMPANYA RESPECTE DE LES D’ANYS ANTERIORS (Des que en fem el recompte)

spacer  2012: 59 objeccions – 14.894,84 €
spacer  2011: 41 objeccions – 3.475,80 €
spacer  2010: 36 objeccions – 2.968,29 €
spacer  2009: 36 objeccions - 2.696 €
spacer  2008: 32 objeccions – 2.703,04 €
spacer  2007: 25 objeccions – 2.119,42 €
spacer  2006: 22 objeccions - 1.669 €
spacer  2005: 8 objeccions - 654 €


Ver tambin:

Xifres i balan de la campanya d’Objecci Fiscal a la Despesa Militar 2011 a Alacant

Cifras de la campaa de Objecin Fiscal al Gasto Militar 2011 en el estado espaol


Cifras y balance de la campaa de Objecin Fiscal al Gasto Militar 2012 en Alacant

El nmero de objeciones crece en casi un tercio y el dinero desviado se cuadruplica

Grup Antimilitarista Tortuga

En esta campaa alicantina de Objecin Fiscal al Gasto Militar hemos pasado de 41 a 59 personas objetoras, lo que es casi un tercio ms, y de 3.500 a 14.900 € desviados, lo que es ms del cudruple que en el ao anterior. Aunque este ltimo dato, como explicaremos ms abajo, debe ser matizado. A pesar de seguir movindonos en cifras francamente modestas para lo que es el conjunto de la sociedad alicantina, pensamos que cabe alegrarse de estos incrementos que indican una buena progresin y muestran que los cambios en el enfoque de la campaa aparentemente estn siendo acertados. Como en aos anteriores se han difundido 3.000 dpticos en las dos lenguas, se ha distribuido material grfico complementario y se han llegado a dar hasta siete charlas-taller sobre cmo hacer la Objecin: En Elx, Alacant, Crevillent y Elda. En esta ocasin Tortuga no hemos llegado a encontrar el momento para realizar algn tipo de presentacin de la campaa en la va pblica.

Algunos destinos de la campaa de 2011 no han repetido este ao, pero podemos alegrarnos de la participacin de otros nuevos, algunos de los cuales han irrumpido con fuerza. Hasta doce destinos hemos tenido, siendo ste el ao con mayor nmero de ellos.

Por zonas llama la atencin la bajada en nmero de objeciones de la parte de Alcoi y el Comtat (de 21 el ao anterior a solo 12 en esta ocasin). Quiz sea por el cansancio acumulado al haber sido las comarcas que durante todos estos aos han tirado con fuerza de la campaa a nivel provincial, o posiblemente el hecho de que Hacienda haya denegado algunas objeciones pueda haber desanimado a algunas personas objetoras. Por contra en la zona de Elda-Petrer y en la de Crevillent ha habido ms objeciones que el ao anterior y es la ciudad de Elx (aunque no todas las objeciones recibidas por los destinos ilicitanos proceden de la comarca del Baix Vinalop) la que experimenta un crecimiento espectacular que es el que provoca las buenas cifras de la campaa a nivel provincial. De la ciudad de Alacant no nos vienen buenas noticias. El nico destino local que haba en la ciudad no ha obtenido una sola objecin, siendo el nico en el que se ha dado esta circunstancia.

Este hecho nos devuelve a la reflexin que ya comentbamos con carcter previo al inicio de la campaa cuando estbamos concretando el listado de destinos locales: Ser destino local no debera ser un poner la mano a ver si cae algo. Formar parte de la campaa supone no solo que las personas pertenecientes al colectivo se impliquen en difundirla y en facilitar los datos una vez concluya sta. Tambin es de esperar que al menos unas cuantas personas del destino realicen personalmente la Objecin Fiscal. Si tal cosa no est garantizada preferimos que ese colectivo no figure en la lista que proponemos en los materiales anuales. Lo cual no impide que participe de la campaa difundindola por sus propios medios e invitando a cuantas ms personas mejor a objetar en favor suyo. Este ao, por ejemplo, nos ha sorprendido gratamente el colectivo Carrers del Mn, de Elx, que pese a no figurar en la campaa, la ha difundido recibiendo tres objeciones.

El considerable incremento en la cantidad de dinero desviada a nivel provincial est relacionado con el aumento de personas objetoras en nmeros absolutos, pero tambin con un significativo cambio en la estrategia. A diferencia de aos anteriores, en los que se recomendaba objetar una cantidad de dinero proporcional a la tributacin de cada objetora, o la cantidad fija de 84 €, ahora estamos proponiendo el desvo de la cantidad de gasto militar del estado espaol por persona y ao, en esta ocasin 666’42 €, aunque, por supuesto, cualquier cantidad objetada es bien recibida. La mayora -si no la totalidad- de objeciones hechas en la provincia este ao por esa cantidad son “a devolver”. Es decir, se le reclaman a Hacienda en espera de que sta libre el dinero. Dado que los destinos locales que han recibido esas cantidades (entre otros) son precisamente los que haban anunciado su compromiso de devolver el dinero a las personas objetoras si Hacienda no admite la objecin y stas lo solicitan, hasta que no acabe el plazo que la Agencia Tributaria tiene para efectuar las devoluciones, no se sabr qu cantidad de dinero exactamente se ha recuperado. En ese aspecto podemos considerar esta campaa como experimental. Decir tambin que Tortuga est creando un sistema de seguridad para el caso de que Hacienda pueda reclamar estas cantidades en aos sucesivos, del cual tendris noticias prontamente.

Por lo que respecta a la motivacin de la campaa, pensamos que la informacin que se difunde en ella sobre militarismo y sobre gasto militar en particular ha sido acogida con mayor inters y simpata en este ao de crisis y fuertes recortes en diferentes servicios. A poca gente escapa la incongruencia de que las autoridades del estado mantengan casi intacta la institucin militar y su onerosa e infame presencia en diferentes escenarios blicos al tiempo que desmantelan una serie de recursos que la gran mayora entiende como de absoluta prioridad.

En Tortuga vamos un poco ms lejos y en este contexto nos da por pensar que la recaudacin de impuestos por parte del estado pierde gradualmente legitimidad, ya que el dinero en manos de la administracin es empleado de forma descarada no solo para financiar el militarismo y el control social, sino tambin para engordar las cuentas corrientes de grandes empresas y bancos (sin olvidar la gran cantidad que se malversa). Por eso la Objecin Fiscal al Gasto Militar se nos ofrece cada vez con ms motivo como una herramienta de desobediencia a esta injusticia generalizada, y como una posibilidad bien real de recuperar al menos una parte del dinero que se nos arrebata para dedicarlo a nuestras verdaderas necesidades. Soemos un poco: Qu tal si empezamos a imaginar que con el dinero de la Objecin Fiscal podemos emprender la autogestin de algunos de los servicios que el estado est recortando?

Muchas gracias a todas y a todos y os esperamos en la campaa de 2013.

DATOS

OBJECIONES FISCALES AL GASTO MILITAR QUE SE HAN PRODUCIDO EN ALACANT EN 2012

Nmero total de objeciones: 59
Dinero total desviado del Gasto Militar en Alacant: 14.894’84 €

DESTINOS LOCALES

spacer  Club d’Amics de la UNESCO de Alcoi: 3 objeciones – 268 €
spacer  Radioaktiva (Alcoi): 2 objeciones – 165 €
spacer  Grupo Antimilitarista Tortuga: 13 objeciones – 3.613’84 €
spacer  Espai per a Crixer La Serrada (Alcoi): 1 objecin – 30 €
spacer  Col•lectiu per la Cultura de Pau i Noviolncia del Comtat i L’Alcoi: 3 objeciones – 164 €
spacer  Colla Ecologista-Cultural “El Campan” (Crevillent): 5 objeciones – 400 €
spacer  L’Alfico (Elda-Petrer): 3 objeciones – 484 €
spacer  L’Ateneu (Centre Social del Barri del Partidor, Alcoi): 1 objecin - 84 €
spacer  Col.lectiu Ecologista Margall (Elx): 5 objeciones – 1.330 €
spacer  Radio Mutant (Alacant): 0 objeciones – 0 €
spacer  Cooperativa Autogestionaria El Sacre (Elx): 5 objeciones – 2.765 €
spacer  Espai d’Aprenentatge Vivencial “El Jard dels Somnis” (Elx): 9 objeciones – 3.360 €

OTROS
spacer  Carrers del Mn (Elx): 3 objeciones – 395 €
spacer  Colla Ecologista La Carrasca (Alcoi): 1 objecin – 666 €
spacer  Medicines per a Palestina: 1 objecin – 100 €
spacer  Arran: 1 objecin – 866 €
spacer  Mdicos Sin Fronteras: 1 objecin – 70 €
spacer  Diagonal: 1 objecin – 84 €
spacer  Documental “La Voz del Viento”: 1 objecin – 50 €

OBJECIONES FISCALES AL GASTO MILITAR QUE SE HAN INGRESADO A DESTINOS LOCALES DE ALACANT PROCEDENTES DE OTRAS PROVINCIAS

spacer  Colla Ecologista-Cultural “El Campan” (Crevillent): 1 objecin – 20 €
spacer  Grupo Antimilitarista Tortuga: 15 objeciones (8 de origen desconocido) – 1.454’02 €

DATOS COMPLETOS DE DESTINOS LOCALES PROPUESTOS EN ALACANT QUE HAN RECIBIDO INGRESOS DE DENTRO Y FUERA DE LA PROVINCIA

spacer  Grupo Antimilitarista Tortuga: 28 objeciones – 5.067’86 €
spacer  Colla Ecologista-Cultural “El Campan” (Crevillent): 6 objeciones – 420 €

COMPARACIN DE LAS CIFRAS DE LA CAMPAA CON RESPECTO A LAS DE AOS ANTERIORES (Desde que hacemos el recuento)

spacer  2012: 59 objeciones - 14.894’84 €
spacer  2011: 41 objeciones - 3.475’80 €
spacer  2010: 36 objeciones - 2.968’29 €
spacer  2009: 36 objeciones - 2.696 €
spacer  2008: 32 objeciones - 2.70304 €
spacer  2007: 25 objeciones - 2.119’42 €
spacer  2006: 22 objeciones - 1.669 €
spacer  2005: 8 objeciones - 654 €


spacer

Dando una charla-taller sobre Objecin Fiscal al Gasto Militar en Elda. En esta campaa se dieron hasta siete charlas como esta en varias localidades.

Comentar este artículo
Nota: los comentarios podrán ser eliminados según nuestros criterios de moderación.
 • Xifres i balan de la campanya d’Objecci Fiscal a la Despesa Militar 2012 a Alacant

  20 de septiembre 00:33

  Vamos chicos, cada ao un poco ms, que podemos con ellos!

  Responde este comentario

 • Gran idea!

  25 de septiembre 15:33

  "Qu tal si empezamos a imaginar que con el dinero de la Objecin Fiscal podemos emprender la autogestin de algunos de los servicios que el estado est recortando?"

  Gran idea!

  Responde este comentario

 • Últimos artículos de otras webs
 • Últimos comentarios
 • Artículos + populares
 • Artículos + visitados
 • Enlaces
 • Objeción Electoral
 • Editoriales anteriores
 • Recursos formativos
 • Secciones
 • Temas
 • Insumissia
 • Declaración ideolgica - AA-Moc
 • Socialismo Autogestionario Noviolento
 • Más sobre Tortuga

⋅ ↑ Volver arriba ⋅ ← Volver atrás ⋅
spacer
gipoco.com is neither affiliated with the authors of this page nor responsible for its contents. This is a safe-cache copy of the original web site.