Apr 2, 2015
kullin
No Comments

Se över dina geotaggade bilder på Instagrams karta

spacer Instagram har sedan länge en funktion där du kan lägga till platsinformation på bilder du laddar upp, även kallat geotaggar. Du kan själv styra om du vill att en viss bild ska taggas eller inte. Oftast sparas också platsinformation i fotografiets metadata vilket innebär att en semesterbild från Barcelona kan få rätt plats även om du inte laddar upp den förrän du kommit hem.

Under vissa förutsättningar kan det dock hända att bilder taggas fel eller omedvetet. Oavsett vilket så kan det alltid vara bra att se över vilka spår man lämnar efter sig i sociala nätverk. Jag gjorde just det idag och noterade att flera av mina bilder taggats helt fel. Istället för att taggas med platser i Florida och London så hade de istället fått platsinformation från där jag laddade upp dem, dvs på bussen till jobbet. Detta helt utan att jag märkt det och dessutom utan att det syntes på den enskilda bilden (de såg ut att sakna geotagg). Alla rödmarkerade bilder nedan är feltaggade.

spacer

 

Detta är nu inte hela världen men de hade kunnat taggas med en annan plats, t ex mitt hus. Kanske vill man av någon anledning inte visa en viss plats och därför bör man se över sitt Instagram-konto och se hur bilder taggats.

Det gör du genom att gå till din profil och klicka på den ”pin” som är symbol för plats.

spacer

 

Zooma in på rätt område och hittar du ett foto som du vill ta bort från kartan så klicka på ”Redigera” högst uppe till höger i kartan. Därefter klickar du på bilden så att siffran 1 ändras till 0. Sedan får du godkänna att du vill göra ändringen och sedan är det klart.

spacer

 

Kartfunktionen i Instagram kan vara lite rolig att använda, inte minst som ett stöd för minnet när man varit ute och rest. Det hjälper till att minnas exakt de platser du besökt. Dessutom ger det andra möjlighet att upptäcka dina bilder när de utforskar olika platser. Men som med alla spår du lämnar på nätet kan det ibland vara lönt att göra en översyn, kanske upptäcker du att det är något du vill ta bort.

Du följer mig på Instagram på @kullin.

Kategorier: sociala nätverk
Taggar: geotaggning, Instagram, karta

 

Mar 24, 2015
kullin
No Comments

Listan över Sveriges bästa matsajter – en gryta med gamla ingredienser

spacer

Tidningen Internetworld presenterade idag i samband med Webbdagarna årets lista över Sveriges bästa sajter. Topp 100 är, menar de, ”Sveriges viktigaste lista i webbvärlden”. Beskrivningen på arbetet med att ta fram listan ser onekligen mycket seriös ut och jag har ingen insyn i att arbetet skulle skötas annat än klanderfritt. Men ändå är det något med Topp 100 som skaver. Och det har det gjort länge.

Jag som tidigare arbetade på Coop såg intresserat på hur samma sajter återkom bland topp 5 i kategorin ”Bästa matsajt” år efter år, utan att vår egen sajt fick någon uppmärksamhet. Redan förra året gnällde jag på urvalet då endast en av fem i topp hade en responsiv sajt. Och detta i tider när ALLA pratar om ”mobile first”.

Noterar att endast 1 av 5 nominerade matsajter på Internetworlds #topp100 är responsiv. Coop imponerade tydligen inte heller på juryn.

— Hans Kullin (@kullin) 17 december 2013

Behöver jag tillägga att Coops sajt var responsiv redan då?

I år vann ICA med följande fyra sajter strax bakom:

– Recept.nu
– Mathem
– Tasteline
– Matklubben

ICA får beröm för responsivitet, fokus på hälsa och klimatsmart mat samt appar. Alla bra saker, men knappast något unikt i branschen längre. Men de gör det bra och jag har inga invändningar mot placeringen.

Tidigare år har följande sajter belönats.

2013

Vinnare: Mathem

– ICA
– Systembolaget
– Matklubben
– Tasteline

2012

Vinnare: Mathem

– ICA
– Kokaihop
– Spisa.nu
– Systembolaget

2011

Vinnare: Kokaihop.se

2009

Vinnare: Tasteline

2008

Vinnare: ICA

– Alltommat
– Arla
– Icakuriren
– Recept.nu
– Tasteline

Som ni ser återkommer många sajter år efter år, vilket förstås kan vara naturligt om dessa faktiskt har en klart ledande position i Sverige. Annars är det en varningsklocka att nomineringsprocessen inte fungerar. Hela fyra av fem i år är kvar sedan föregående topplista.

Viktiga vinnarkriterier i år är bland annat utveckling, innehåll, öppenhet, form och funktion. Ett särskilt fokus ligger på mobilanpassningen.

En sajt som Coop.se har allt sådant på plats och i tillägg arbetat mycket med interaktivitet de senaste åren. Medlemspåverkan i olika former testas och snillrika funktioner som att sortera recept på överkänslighet mot ägg, gluten, laktos, mjölkprotein eller nötter har adderats. E-handelsfunktion har funnits länge även om den behöver utvecklas rent användarmässigt. Så varför är Coop inte nominerat bland topp 5 när en sajt som Matklubben mest består av recept finns med år efter år? Är det så att Internetworld övervärderar värdet av sajtens 98.000 recept? Behöver vi verkligen ha 854 recept på kladdkaka? 

På Matklubbens mobilanpassade sajt får man ett meddelande längst ner där det står:

”Välkommen till matklubbens mobilanpassade hemsida! För att hitta din kokbok, forumet och lägga in recept ber vi dig att byta till ”Dator” här nere tillsvidare. Vi jobbar för att motsvarande funktioner även skall finnas i mobilversion så snart som möjligt.”

Alltså, trots att betoningen på responsivitet i år är direkt uttalad så rankas återigen en sajt där bara halva funktionaliteten är mobilanpassad högre än sajter som Coop.se eller Arla.se. Så trots att dessa båda sajter är två av Sveriges absolut största matsajter så har de bara figurerat en enda gång (Arla 2008) i det material jag hittat de senaste 6 åren.

Jag förstår att det är omöjligt att göra en ranking av sajter utan att någon tycker man valt fel, men till nästa år skulle jag gärna se en förändring i toppen. Om man trots det hamnar i en situation med återkommande namn så behöver redaktionen göra ett bättre jobb med motiveringarna. För jag förstår faktiskt inte vad det är som gör Mathem.se så fruktansvärt bra.

Redan 2009 skrev Internetworld en artikel med rubriken ”Vilken soppa! – svenska matsajter måste skärpa sig”. Men då måste man också uppmärksamma de som verkligen har skärpt sig och inte bara såsa vidare i gamla spår.

Kategorier: företag SEO
Taggar: Coop, Internetworld, matsajter, Sveriges bästa sajter, topp 100

 

Feb 12, 2015
kullin
No Comments

Så bryter svenska företag mot Lotterilagen och Facebooks regler

spacer

För ett par år sedan när många företag började använda Facebook så var det vanligt med olagliga tävlingar. I lagens mening var det inte tävlingar utan lotterier. Ofta bröt dessutom samma tävlingar mot Facebooks egna regler som är till för att vi användare ska slippa se en massa spam-liknande inlägg i våra flöden. Efter en del tryck från konsumenter började företag efterhand att bättra sig och åtminstone större företag sköter detta mycket bra idag.

Men det händer dock fortfarande ganska ofta att mindre nogräknade aktörer anordnar tävlingar som inte följer reglerna. Av och till händer det också att seriösa företag missar helt. Badrums- och köksutrustingstillverkaren FM Mattsson kör just nu en tävling på Facebook som lyckas bryta mot både Lotterilagen och Facebooks regler.

spacer

Facebook regler för tävlingar
Kravet på att deltagare måste dela bilden för att kunna vinna bryter mot punkt E 3 i Facebooks page guidelines (min fetstil):

Kampanjer kan administreras på sidor eller i applikationer på Facebook. Personliga tidslinjer och vänanknytningar får inte användas för administration av kampanjer (t.ex. är ”dela på din tidslinje för att delta” eller ”dela på din väns tidslinje för att kunna delta flera gånger” och ”tagga dina vänner i det här inlägget för att delta” inte tillåtna).

Facebook lättade på sina regler förra året men fortfarande gäller ovanstående att du får inte kräva att man delar inlägget för att kunna delta. Varför spelar det någon roll? Jo, som ni ser så är det väldigt effektivt. Över 3500 delningar på inlägget redan och det gör att det får en viral spridning på Facebook. Tiotusentals användare har säkert redan sett tävlingen i sina flöden och skulle detta bli tillåtet då skulle snart hela Facebook bara bestå av tävlingsdelningar.

Lotterilagen
Som ni ser ovan så skriver FM Mattsson till och med att det är en utlottning. När vinnaren utses via ett slumpmässigt urval och inte baserat på prestation, då är det ett lotteri och inte en tävling. Lotterier kräver tillstånd och dessa ges inte till varken företag eller privatpersoner.

Lotteriinspektionen har tagit fram en guide för att man ska kunna förstå skillnaden mellan tävling och lotteri. Läs gärna den så att ni håller er på rätt sida om lagen. Via länken finns också en tipssida där man kan tipsa Lotteriinspektionen om otillåtna lotterier.

En sådan här tävling gör ingen större skada och syftet är inte att hänga ut ett enskilt företag. Däremot så får företag som följer spelreglerna en nackdel gentemot företag som gör som i exemplet. Därför kan det vara på sin plats att ibland påpeka vad som gäller och inte.

Kategorier: case Facebook
Taggar: Facebook, lotterilagen, tävlingar

 

Feb 11, 2015
kullin
No Comments

Utan bra vinster riskerar din Instagram-tävling att floppa

Jag gillar att studera hur företag arbetar med olika former av kampanjer i sociala medier och inte minst tävlingar på Instagram. Man kan lära sig mycket av hur företag lägger upp sina tävlingar. Jag skrev i höstas ett blogginlägg med titeln ”Fem tips för att lyckas med din Instagram-tävling”. Nu är det dags att lägga till ett sjätte tips till listan.

Ha bra vinster i din tävling
Det pågår ständigt hundratals olika tävlingar på nätet, allt från mindre bloggare som tävlar ut en liten sak till stora företag som anordnar kampanjer med fina priser som presentkort på resor, iPhone, iPad, kläder och så vidare. Det är med andra ord konkurrens om uppmärksamheten från konsumenter och bäst tävling får mest engagemang. När ett företag ordnar en tävling där privatpersoner förväntas publicera bilder under hashtags eller helt enkelt återpublicera företagets Instagram-bild, då ”köper” företaget exponering av konsumenterna. Detta är vad vi marknadsförare kallar förtjänad media (till skillnad från när företaget publicerar saker själv eller betalar för annonser).

Konsumenter är olika villiga att använda sina egna sociala medie-konton för att sprida varumärkesreklam. En del bryr sig inte ett dugg medan andra som jag själv är mer selektiv. Jag skulle till exempel inte spela in en filmsnutt där jag säger Guanabanana på Copacabana upprepade gånger, även om vinsten är 25.000 kr (exempel från Valio).

Men oavsett så är ”betalningen” för chansen att vinna att vi konsumenter ger företaget exponering på våra privata konton. För att detta ska kunna genomföras måste vinsten stå i rimlig proportion till vad konsumenten förväntas utföra. En för stollig uppgift kräver ett pris till högre värde. En tävling med allt för dåliga priser resulterar i att ingen vill delta. Det är helt enkelt inte värt det.

spacer Ett sådant exempel är följande nyss avslutade Instagram-tävling från Sia Glass. Enligt ett vanligt koncept ska konsumenterna följa företagets konto, dela en bild på Instagram under en hashtag och är då med i tävlingen. Men i denna tävling var vinsten 10 stycken isskrapor med Sia Glass-reklam på. Ett sådant pris är i princip inte värt någonting (om man inte är ett stort fan av varumärket). Ett paket glass hade troligen varit en mer attraktiv vinst.

Fler vinster än tävlande
Resultatet då? Jo, enligt sajten Iconosquare blev man inte ens av med alla vinsterna. 8 deltagande bidrag i en tävling med 10 vinster.

Man behöver inte alltid ge bort dyra vinster för att en tävling ska engagera kunder men det finns ofta en lägsta nivå för när folk helt enkelt inte orkar engagera sig. Den nådde tydligen inte Sia Glass över denna gång.

 

Kategorier: Okategoriserade
Taggar: Instagram, sia glass, tävling, vinst

 

Dec 28, 2014
kullin
2 Comments

Större än Kenza, Blondinbella & Kissie: Här är Sveriges just nu största blogg

Sedan mode- och livsstilsbloggar slog igenom på allvar runt år 2005-2006 så har de dominerat den svenska bloggosfären. Bland de mest besökta svenska bloggarna har vi vant oss vid att se namn som Blondinbella, Kenza och Kissie. De har haft hundratusentals unika besökare per vecka och varit ohotade på toppen i många år. Men nu har en ny blogg seglat upp på förstaplatsen bland Sveriges mest besökta bloggar om vi ska tro på statistik från Bloggportalen.se.

spacer

Den blogg som just nu har flest besök enligt Bloggportalen är en sportblogg, nämligen Aftonbladets Silly Season-blogg. Det kanske inte är vad vi förväntar oss som en traditionell blogg då den ligger på en traditionell mediesajt och saknar kommentarer, men den uppfyller nog alla kriterier för en riktig blogg skulle jag säga.

Silly Season-bloggen hade den senaste veckan 1.164.000 besök (per ip-adress och timma) medan Blondinbella på andra plats hade 980.000. Kenza och Kissie är distanserade med en bit över en halv miljon besök.

Bloggportalen mäter inte unika besökare utan besök från ip-adresser per timma. Sajten har haft problem med kvaliteten på senare år med många spamsajter som registrerat sig, likväl så med detta mått är Aftonbladets blogg just nu störst. Givetvis får bloggen en enorm draghjälp av att ständigt länkas från förstasidan på Aftonbladet.se och interaktionen är på bottennivå. Inläggen har färre delningar och tweets än vad jag har på denna blogg, men är man en del av Sveriges största sajt så ger det resultat i besöksstatistiken.

Kategorier: bloggar
Taggar: Aftonbladet, blondinbella, Kenza, Kissie, Silly Season

 

Sidor:1234567...68»

Följ bloggen

Follow @kullin

spacer

Prenumerera på Sociala Medier via epost

Följ Sociala Medierspacer

Senaste inläggen

  • Se över dina geotaggade bilder på Instagrams karta
  • Listan över Sveriges bästa matsajter – en gryta med gamla ingredienser
  • Så bryter svenska företag mot Lotterilagen och Facebooks regler
  • Utan bra vinster riskerar din Instagram-tävling att floppa
  • Större än Kenza, Blondinbella & Kissie: Här är Sveriges just nu största blogg
  • Tre svenskar på MediaGuardian 100
  • Så kollar du om du följer bluffsidor på Facebook

Arkiv

Kommentarer

  • lars om De populäraste svenskarna på Instagram
  • Det digitala samtalet utjämnar matchen mot de stora företagen | alqa om Facebook och Twitter har blivit konsumentmakt på steroider
  • Hur arbetet med marknadskommunikation har påverkats av den ökade konsumentmakten, i samband med f
gipoco.com is neither affiliated with the authors of this page nor responsible for its contents. This is a safe-cache copy of the original web site.