Körkort kategorier

A körkort, B körkort, C körkort… det finns många kategorier av körkort beroende på vad för typ av fordon man ska framföra. När någon säger ordet körkort tänker nog de flesta automatiskt på B körkortet, vilket är det vanligaste körkortet – det låter en framföra personbil, lätt lastbil och lätt släpfordon. För att ta B körkort måste man vara 18 år fyllda, ha giltigt körkortstillstånd (det krävs hälsodeklaration och synundersökning för att få det) klara ett teoriprov och självklart bli godkänd på uppkörningen. Det finns även BE körkort som gäller för lätt lastbil och personbilar med tunga släp.

Ska du ta körkort, erbjuder Körkort.se bra körkortstest online med alla nya körkortsfrågor

Samma krav, förutom åldern, gäller även för de tre typerna av A körkort:

  • AM – körkort för EU-moped. Detta får man ta vid 15 års ålder.
  • A1 – körkort för lätt motorcykel, traktor och terrängskoter. Detta får man ta vid 16 års ålder.
  • A – körkort för tung motorcykel. Åldersgränsen är 20 eller 21 år beroende på omständigheterna.

För övriga typer av körkort blir kraven större. Kortfattat sagt kan man säga att ju tyngre fordon, desto större krav. För att få körkortstillstånd behövs en läkarundersökning samt läkarintyg. Vilka är då de olika typerna av körkort för tyngre fordon?

C körkort gäller för tung lastbil och ett lätt släp samt för personbilar med en totalvikt över 3,5 ton och ett lätt släpfordon. CE kortet gäller för tung lastbil med ett eller flera släp oavsett vikt. Vill man köra buss, ja, då måste man ta D körkort! Det gäller för buss och ett lätt släp, DE-kortet för buss med ett eller flera släp oavsett vikt. Detta är alltså de olika typer av körkort som finns för nuvarande!

Tags: körkort kategorier

Nytt körkort 1 Comment »

Körkortsfrågor

spacer När man skriver teoriprov för körkort kommer det som alla känner till många kluriga körkortsfrågor.

En av alla körkortsfrågor som du mer eller mindre kan vara säker på att få på ditt teoriprov är den här frågan!

En kall vintermorgon kommer du ut till din bil och ser att det är is på rutorna. Vad gör du?

1. Jag startar först bilen och låter bilen gå på tomgång medans jag skrapar rutorna.

2. Jag skrapar först bort isen på rutorna och startar sedan motorn.

3. Jag startar bilen och låter bilen gå på tomgång i två minuter och börjar därefter skrapa rutorna!

    Även om det är lättare att skrapa rutorna om man först startar bilen på tomgång så rutorna värms upp lite ska man inte göra det. För att spara på miljön ska tomgångskörning undvikas. En kall dag gör koldioxiden ännu mer skada.

    (Rätt svar är nummer två).

    På den här sidan kommer vi kontinuerligt lista körkortsfrågor som kommer på det riktiga teoriprovet, så titta tillbaka här med jämna mellanrum!

    Tags: is på rutan, körkort, körkort teoriprov, körkortsfrågor, teoriprov

    Körkortsfrågor 2 Comments »

    Förnya körkort från utlandet

    spacer Ändrade regler för att förnya körkort från utlandet

    Från den 1 december 2010 gäller nya regler för dig som är bosatt i utlandet och ska förnya ditt svenska körkort.

    * Om du är permanent bosatt i en annan stat än Sverige, inom EES*, får du inte förnya ditt svenska körkort i Sverige. Det ska istället ersättas av ett körkort i det land där du är permanent bosatt.
    * Om du är permanent bosatt i en stat utanför EES kan du däremot förnya ditt svenska körkort. Tillsammans med ansökan ska du skicka med en handling som visar att du är permanent bosatt i en stat utanför EES.

    Du får inte några ansökningshandlingar automatiskt till din utländska adress. Ansökningshandlingar finns på svenska ambassader och konsulat.

    * EES-staterna är: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike

    Tags: förnya körkort, körkort, svenskt körkort

    Svenskt Körkort 2 Comments »

    Krav på vinterdäck!

    spacer Nu är det hög tid att sätta på vinterdäcken på bilen. Den 1 december till den 31 mars är det krav på vinterdäck och minst 3 mm mönsterdjup när det är vinterväglag. Kravet gäller alla bilar med en totalvikt på högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av dessa fordon.

    - Kravet på vinterdäck har räddat många liv i trafiken. Innan kravet infördes för tio år sedan körde nästan var sjätte bilist på sommardäck även på vintern, men numera är den andelen bara någon enstaka procent, säger Pontus Grönvall, Däckbranschens Informationsråd.

    På tunga fordon, med en totalvikt på över 3,5 ton, rekommenderas att vinterdäck används vid vinterväglag, även om detta inte är ett lagfäst krav. Däremot är det numera krav på minst 5 mm mönsterdjup på tunga fordon när det är vinterväglag från december till och med mars.

    Vad innebär “vinterväglag”: Enligt polisen är det vinterväglag när det finns snö, is eller frost på vägbanan. Den som bryter mot kravet på vinterdäck riskerar att få 1200 kronor i böter. Dessutom är det tveksamt om försäkringen gäller fullt ut vid en trafikolycka. Var rädd om ditt körkort…

    Tags: dubbdäck, vinterdäck

    Körkortsteori No comments »

    Körkortsfrågor teoriprov för Iphone motorcykel

    spacer Körkort.se lanserar ytterligare en ny iphone app för körkort, detta bara några dagar efter deras senaste release av bil appen för behörighet B körkort. Denna gång är det en app med Körkortsfrågor – Teoriprov för motorcykel körkort behörighet (A).

    En komplett applikation med pedagogiskt innehåll av absolut högsta kvalite. Producerat av Sveriges största körkortsportal, körkort.se tillsammans med utbildningsledare och trafikskolor.

    Denna app är helt fristående, men tillsammans med ett medlemskap på körkort.se är det ett effektivt sätt att plugga körkortsfrågor som kommer på det riktiga teoriprovet!

    Länkar till alla populära appar från Körkort.se i samma serie:

    • Teoriprov + körkortsfrågor Motorcykel
    • Teoriprov + körkortsfrågor Bil
    • Teoriprov + körkortsfrågor EU-moped
    • Teoriprov + körkortsfrågor Vägmärken (Gratis, Top 3 utbildning)

    Tags: Iphone körkort, körkort för motorcykel, körkort teoriprov, körkortsfrågor

    Körkortsfrågor No comments »

    Gratis körkortsfrågor / Körkortsteori online

    spacer Plugga din körkortsteori online! Ett bra tips för dig som ska ta körkort är att plugga körkortsfrågor online och förbereda dig inför ditt teoriprov. Med Körkort.se sveriges största körkortsportal kan du göra precis detta. Dom erbjuder körkortsteori för behörighet (B) Bil – (A) motorcykel samt behörighet (AM) EU-moped körkort. För att få tillgång till alla teoritest krävs det ett betalt medlemskap som är väl värt pengarna. Vill man inte betala något kan man fortfarande testa deras gratis körkortsfrågor.

    Tags: gratis körkortsfrågor, körkort, Körkort.se, körkortsfrågor, Mopedkörkort, teoriprov, teoritest

    Körkortsteori 4 Comments »

    Nytt körkort kostnad

    spacer Körkortet kan bli dyrare efter nyår!

    Det kan bli cirka 2 000 kronor dyrare att ta körkort för bil, EU-moped och motorcykel efter årsskiftet. Transportstyrelsen har på regeringens uppdrag tagit fram förslag om högre avgiftsnivåer som ökar kostnaderna för trafikskolorna, och därmed också eleverna, rapporterar TV 4 Nyheterna.

    Uppskattningen om hur mycket dyrare körkortet kan bli kommer från körskolornas branschorgan.

    Förslaget kan komma att antas av regeringen den 18 december.

    Tags: kostnad körkort, nytt körkort

    Nytt körkort No comments »

    Körkortsfrågor för Iphone

    spacer

    Körkort.se lanserar en ny super app för Iphone. Körkortsfrågor för behörighet B bil körkort.

    Innehåll av absolut bästa kvalite utvecklat tillsammans med trafikskolor. Vi har testat och rekomenderar varmt denna superapp! Appen kostar 39kr men testa också deras gratis app för vägmärken som är en av sveriges mest populära app.

    Appen är helt fristående, men tillsammans med ett medlemskap på körkort.se är det ett effektivt sätt att klara alla Körkortsfrågor för bil-körkort! 

    Länkar till övriga populära appar från Körkort.se för iPhone i samma serie:

    • Körkortsfrågor Bil
    • Körkortsfrågor EU-moped
    • KörkortsfrågorVägmärken (Gratis, Top 3 utbildning)

    Denna app innehåller:

    • Hög kvalité på alla körkortsfrågor
    • Starta teoriprov med 5-65 frågor (riktigt prov)
    • Prov sparas automatisk som du kan återta senare
    • Samma 5 kategorier som det riktiga provet
    • 65 poängsprovet är uppbyggt slumpmässigt precis som ett riktigt prov
    • Vid rättning kan du enkelt gå igenom alla Körkortsfrågor eller bara de felaktiga och även få förklaring till svaret!
    • Snabbt och självförklarande gränssnitt!
    • iOS 4 kompatibel (du kan fortsätta provet direkt när appen legat i bakgrunden)
    Källa: Teoriprov

    Tags: Iphone körkort, körkort iphone, körkortsfrågor, teoriprov

    Körkortsfrågor No comments »

    Svenskt Körkort

    spacer Körkort infördes i Sverige 1906

    Det svenska körkortet indelas i ett antal klasser som anger vilken typ av fordon innehavaren får köra: AM, A, A1, B, BE, C, CE, D och DE. Ett svenskt körkort gäller 10 år från utfärdandedatum. Körkortet kan återkallas i upp till 3 år vid bland annat grövre trafikbrott eller sjukdom. Om det varit återkallat längre än ett år krävs att ett nytt förarprov (i dagligt tal kallat uppkörning) avläggs för att behörigheten ska återfås. Det svenska körkortet är även en godkänd identitetshandling i Sverige.

    För att få ett körkort gäller att vissa grundvillkor ska vara uppfyllda. Ett körkortstillstånd ska vara utfärdat och giltigt. För att få ett körkortstillstånd kan det, beroende på trafikklass, krävas hälsodeklaration, synundersökning, läkarundersökning eller läkarintyg. Den sökande ska vara permanent bosatt i Sverige eller ha studerat i Sverige i minst sex månader, ha svensk legitimation samt ha uppnått en viss ålder som är beroende av trafikklass. Slutligen görs uppkörning där ett godkänt resultat krävs för att körkort ska utfärdas.

    För kortare uppehåll i Sverige är utländska körkort i regel godkända.

    Innehåll

    • 1 Körkort historia
    • 2 Grundkrav för körkort och körkortsutbildning
      • 2.1 Körkortsutbildning
    • 3 Krav för B-körkort (bil körkort)
      • 3.1 Riskutbildning
      • 3.2 Kunskapsprov
      • 3.3 Uppkörning – förarprov
    • 4 Krav för C-körkort
    • 5 Behörigheter
      • 5.1 Äldre behörigheter
      • 5.2 Villkor
      • 5.3 Giltighetstid
    • 6 Återkallelse av körkort
    • 7 Legitimationshandling
    • 8 Andra typer av körkort
      • 8.1 Utländska körkort
      • 8.2 Internationellt körkort
      • 8.3 Trafikkort
      • 8.4 Förarbevis för terrängskoter och terränghjuling
      • 8.5 Förarbevis för moped klass II
    • 9 Externa länkar

    Körkort historia

    Det svenska körkortet inrättades 1906 under namnet kompetensbevis. Initialt fanns inga lagkrav på kunskap, men viss utbildning krävdes för att erhålla förarbeviset. 1916 kom de första lagkraven på vad en förare av motorfordon skulle kunna, men endast kunskap om fordonet och de fåtal trafikregler som fanns krävdes. 1923 ökade kraven på föraren, numera skulle man även vara en god förare samt vara väl förtrogen med fordonet. Först 1948 ställdes kraven på körskicklighet, vana att framföra fordon, försiktighet och förmåga att undvika olyckor. 10 år senare 1958 gör beteendet sin entré i körkortskraven, men inte i någon nämnvärd utsträckning, utan körskickligheten dominerade fortfarande. 1962 var det dags för nästa förändring nämligen att det var viktigt att föraren förstod trafikreglerna och inte bara kunde dem utantill. I och med Trafiksäkerhetsverkets (TSV) bildande 1968 börjde en mer strukturerad kursplan för fordonsförarutbildningen att formas och förändras successivt allt eftersom TSV:s forskning visar på problemen i trafiken. 1988 införs det två-åriga preliminära körkortet. Samtidigt lägger man mer vikt vid att körkortseleverna ska förstå att människans begränsningar är den största faran i trafiken och att föraren ska förstå hur trafikreglerna tillämpas i olika situationer. Den senaste stora förändringen i vägen fram till körkortet kom 1993 då åldern för övningskörning sänktes till 16 år. Dagens körkort har ett utseende som är enhetligt inom EU.

    Grundkrav för körkort och körkortsutbildning

    Förutom att få godkänt resultat i kunskapsprov och förarprov – uppkörning (se nedan), krävs att följande grundvillkor för körkort är uppfyllda:

    • Körkortstillstånd ska vara utfärdat och fortfarande giltigt. För körkortstillståndet krävs hälsodeklaration och synundersökning för körkort klass A, A1, AM, B, BE eller traktorkort. För övriga klasser krävs läkarundersökning och läkarintyg. Vid till exempel sjukdom så kan länsstyrelsen i det län den sökande är folkbokförd i besluta om läkarintyg även för klasserna A, A1, AM, B, BE samt traktorkort.
    • Den sökande ska
      • vara permanent bosatt i Sverige eller ha studerat i Sverige i minst sex månader
      • ha svensk legitimation för att styrka sin identitet vid provet (utländsk accepteras inte)
    • Den sökande ska ha uppnått tillräcklig ålder för den sökta behörigheten (se tabell nedan).

    Körkortsutbildning

    Utbildningen kan ske på trafikskola, med privat handledare eller båda delarna. STR utger Körkortsboken som årligen säljs i omkring 100.000 exemplar. Den är skriven av Lars Gunnarson och Lennart Svensson. Före 1989 hette den Trafikkunskap.

    Den som är handledare vid privat övningskörning måste fr.o.m. januari 2006 ha genomgått en särskild utbildning.

    Lägsta ålder för övningskörning av olika fordonstyper

    • 15 år – Moped klass I (EU-moped) Men man får börja övningsköra EU-moped när man är 14 år och 9 månader och då enbart hos behörig utbildare.
    • 16 år – Personbil/lätt lastbil och lätt motorcykel.
    • 18 år – Personbil med tungt släp och lastbil med tungt släp och motorcykel (begränsad effekt).
    • 20 år – Buss och motorcykel med obegränsad effekt.

    Krav för B-körkort (bil körkort)

    Riskutbildning

    Riskutbildningen är obligatorisk för att få avlägga kunskapsprov för körkort med B-behörighet. Riskutbildningen är förlagd till en av Vägverket godkänd halkbana där aspiranten dels får teoretisk undervisning om risker i trafiken och hur fordon och människor påverkas vid en krock, dels genomför körövningar på en halkbana för att få prova på att bromsa och väja för hinder på olika underlag och vid olika hastigheter. Riskutbildningen innehåller inget färdighetsprov utan syftet med den praktiska delen är att aspiranten ska få erfarenhet av olika situationer under säkra omständigheter. Efter genomförd riskutbildning meddelar halkbanan Vägverket att aspiranten har genomfört utbildningen. Aspiranten får också ett intyg på papper i handen. Riskutbildningen gäller i fyra år fr.o.m. 2008-10-01. Har aspiranten inte avlagt godkända kunskapsprov och förarprov inom denna tid måste riskutbildningen göras om.

    Kunskapsprov

    Kunskapsprovet kallades tidigare teoriprov och är obligatoriskt. För att få genomföra kunskapsprovet måste man vara minst 18 år. Provet genomförs enskilt på något av Vägverkets lokalkontor på en dator som är uppkopplad mot Vägverkets server i Örebro. Via hörlurar har aspiranterna även möjlighet att få provfrågorna upplästa. Kunskapsprovet innehåller 70 frågor varav 5 inte är poänggivande. För att få godkänt måste aspiranten ha svarat rätt på minst 52 av de 65 poänggivande frågorna. Ett godkänt kunskapsprov gäller i två månader, har tidsgränsen passerats och inget godkänt körprov genomförts under tiden måste körkortsaspiranten genomföra ett nytt kunskapsprov.

    Uppkörning – förarprov

    Förarprov och kunskapsprov ska enligt de nya reglerna genomföras sammanhållet, vilket innebär att det inte får förflyta mer än två månader mellan provtillfällena.

    Under förarprovet medföljer en inspektör från Vägverket aspiranten i bilen och ger aspiranten instruktioner om vad aspiranten ska göra samt markerar enligt en särskild lista vad aspiranten lyckats alternativt misslyckats med. I förarprovet brukar normalt någon säkerhetskontroll, körning i stadstrafik, på landsväg och motorväg samt manövrering (exempelvis backning eller parkering) ingå. Beslutet från Vägverkets handläggare kan överklagas.

    Förarprovet, även kallat uppkörning, är den sista delen i körkortsutbildningen. En aspirant kan köra upp via en trafikskola eller som privatist. Vid ett förarprov testas aspiranten av en förrättare från någon av Vägverkets förarenheter. Provet tar ungefär 45 minuter där aspiranten testas på några slumpmässigt utvalda delar i trafiken. Är körningen mycket bra kan provet avbrytas i förtid. En godkänd aspirant får en pappersremsa, ett så kallat “bevis om utfärdande av körkort” som gäller, tillsammans med godkänd legitimation, tills körkortet har tillverkats, dock högst ett år.

    Krav för C-körkort

    När det gäller körkort C krävs innehav av körkort B.

    Behörigheter

    Beroende på vilka förarprov som erlagts med godkänt resultat erhåller föraren behörighet till olika fordonstyper. På själva körkortet anges behörigheterna med bokstäver. I tabellen nedan finns de behörigheter som kan finnas angivna på svenska körkort.

    Beteckning Körkortsålder Behörighet
    AM 15 år Moped klass I (EU-moped). Ersätter det gamla förarbeviset för moped klass I.
    A1 16 år
    • Lätt motorcykel (max 125 ccm om körkortet är utfärdat före 1996-07-01)
    • Lätt motorcykel (max 125 ccm och 11 kW och ett effekt/viktförhållande som understiger 0,16 kW/kg)
    • Traktor
    • Motorredskap klass I
    • Terrängskoter om körkortet är utfärdat före 1 januari 2000.
    A begränsat 18 år Tung motorcykel med effekt under 25 kW och ett effekt/viktförhållande som understiger 0,16 kW/kg
    A (20 år) Tung motorcykel med effekt över 25 kW och ett effekt/viktförhållande som överstiger 0,16 kW/kg, om körkort med behörighet A har innehafts i två år
    A 21 år Tung motorcykel med effekt över 25 kW och ett effekt/viktförhållande som överstiger 0,16 kW/kg, under förutsättning att godkänt förarprov gjorts på sådan motorcykel
    B 18 år
    • Personbil med en totalvikt av högst 3,5 ton och lätt släpfordon, samt en personbil med totalvikt överstigande 3,5 ton om föraren har ett B-körkort utfärdat innan 1 juli 1996.
    • Lätt lastbil och ett lätt släpfordon
    • Terrängvagn
    • Traktor
    • Motorredskap klass I (= Motorredskap som är konstruerat för en högsta hastighet som överstiger 30 km/tim) och klass II
    • Tre- och fyrhjulig motorcykel
    • Terrängskoter om körkortet är utfärdat före 1 januari 2000.
    BE 18 år
    • Personbil med en totalvikt av högst 3,5 ton även med ett eller flera släpfordon oavsett vikt
    • Lätt lastbil även med ett eller flera släpfordon oavsett vikt
    C 18 år
    • Tung lastbil och ett lätt släpfordon
    • Personbil med en totalvikt över 3,5 ton och ett lätt släpfordon
    CE 18 år
    • Tung lastbil även med ett eller flera släpfordon oavsett vikt
    • Personbil med en totalvikt över 3,5 ton även med ett eller flera släpfordon oavsett vikt
    D 21 år Buss och ett lätt släpfordon
    DE 21 år Buss även med ett eller flera släpfordon oavsett vikt.

    Avläggande av förarprov för vissa behörigheter kan samtidigt ge andra behörigheter. Fram till och med 1976 erhölls A-behörighet automatiskt när förarprov för B-behörighet avlades.

    Äldre behörigheter

    Beteckning Avskaffades Behörighet
    A Lätt motorcykel, dvs under 125 ccm om innehavaren var mellan 16 och 18 år. Om innehavaren hade fyllt 18 år erhölls automatiskt behörighet för tung motorcykel. Ersattes av A1 respektive A
    TAXI 1998 Framföra personbil i yrkesmässig trafik för personbefordran, ersattes av taxiförarlegitimation.

    Villkor

    Ett körkort kan var utfärdat med villkor, vilket innebär att dessa villkor måste vara uppfyllda när föraren framför fordonet. Villkoren anges med sifferkombinationer.

    Vanliga villkor:

    • 01.06 = glasögon eller kontaktlinser
    • 10.02 = automatisk växellåda
    • 20.06 = handmanövrerad färdbroms

    Ovanliga villkor

    • 05.02 Begränsad till resor inom en radie av … km från körkortshavarens bostad eller inom staden/regionen …
    • 05.05 Begränsad till körning endast med annan person som har körkort

    Källa Vägverkets föreskrifter om körkortets utformning och innehåll (VVFS 2003:068)

    Giltighetstid

    Ett svenskt körkort gäller 10 år från utfärdandedatum. I god tid före giltighetstidens utgång får innehavaren sända in foto och grundhandling med namnteckning på och ett nytt körkort utfärdas som gäller i ytterligare 10 år. Om ett körkort måste förnyas av annan anledning, ex. namnbyte eller förlust av körkort, utfärdas ett nytt körkort med giltighetstid 10 år från det datum då det nya kortet tillverkas.

    När det gäller de högre behörigheterna C – CE – D – DE så krävs ett läkarintyg för att få förnya körkortet om körkortsinnehavaren är fyllda 45 år.

    Återkallelse av körkort

    Ett körkort kan återkallas om föraren gör sig skyldig till:

    1. Rattfylleri, grovt rattfylleri eller grov vårdslöshet i trafik.
    2. Smitning från trafikolycksplats.
    3. Upprepade trafikförseelser, dock minst tre under en tvåårsperiod.
    4. Brott mot någon viktig trafikregel, till exempel fortkörning, rödljuskörning, stoppliktsförseelse, omkörning vid övergångsställe, olovlig körning eller vårdslöshet i trafik.
    5. Opålitlighet i nykterhetshänseende.
    6. Allmän brottslighet.
    7. Underlåtenhet att följa föreläggande om läkarintyg eller förarprov.

    Ett körkort kan även återkallas om körkortsinnehavaren p.g.a. kronisk sjukdom inte längre är lämplig som förare.

    Körkortet återkallas alltid i minst en månad och högst 3 år. Vid grovt rattfylleri eller grov vårdslöshet är minimitiden för återkallelse ett år. Om körkortet återkallas med stöd av punkt 8 gäller återkallelsen till dess att villkoret uppfyllts. Ett körkort kan även återkallas om innehavaren lider av en sjukdom som gör denne olämplig som fordonsförare och då återkallas körkortet tills vidare och kan endast återfås om personen är frisk.

    Om körkortet varit återkallat längre än ett år krävs att nytt förarprov avläggs för att återfå behörigheten.

    Vid första utförande av körkort så träder en prövotid om 2 år i kraft. Blir man av med körkortet inom denna tid måste man göra om alla prov för att få tillbaka körkortet. Vid tillägg av behörighet (t.ex. person som har B kompletterar med A) börjas ingen prövotid igen. Prövotiden räknas från den dag den första behörigheten utfärdades. ”lagen.nu – Prövotid”. lagen.nu/1998:488#R16.

    Beslut om återkallande av körkort fattas av Länsstyrelsen i det län där körkortsinnehavaren är folkbokförd. Länsstyrelsens beslut överklagas till regionens länsrätt.

    Legitimationshandling

    Det svenska körkortet är även en godkänd identitetshandling, dock endast i Sverige. Med lite tur kan det även accepteras i andra länder, men det finns ingen “skyldighet” för utländska näringsidkare, banker, myndigheter etc att acceptera körkortet som ID-handling. Den nordiska passunionen gör att körkortet duger mellan de nordiska länderna för gränspassage, flygincheckning, hotell mm, men inte säkert för kortköp, bankbesök mm. Som behörighetshandling för att framföra fordon är det godkänt inom EU och vissa andra europeiska länder, för övriga länder krävs ett internationellt körkort.

    Utländska körkort är inte godkända som identitetshandling i Sverige, sådana måste ha svenskt personnummer. Hos banker krävs identitetshandling med svenskt personnummer. Betalar man med kort accepteras ofta utländska körkort, men inte alltid eftersom bankerna garanterar butiker betalt bara om svensk identitetshandling visats (och kortet kollats mot bankens system).

    När man byter ut ett utländskt körkort mot ett svenskt eller gör förarprov i Sverige måste man ha en annan svensk identitetshandling för att visa sin identitet. För att få en svensk identitetshandling måste man ha en innan eller ha med sig en nära anhörig som då måste ha svensk identitetshandling. Många, särskilt utlänningar kan inte få svensk identitetshandling, om de inte har en nära anhörig med svensk identitetshandling.

    gipoco.com is neither affiliated with the authors of this page nor responsible for its contents. This is a safe-cache copy of the original web site.