Welkom!

Muntuit is een informatieplatform

- om te begrijpen wat complementaire munten zijn (achtergrond, theorie),
- die bruikbaar is bij toepassingen van complementaire munten (handleiding, software),
- die voorbeelden geeft van bestaande systemen van complementaire munten.

Contact

Geplaatst in Zomaar | Geen reacties »

Performance “Casting Out The Nines*” 14-15 febr ‘12 in STUK Leuven

(*)  Casting out the nines of de negenproef is een wiskundige methode om een berekening, zoals een optelling of een vermenigvuldiging, te controleren op fouten.

spacer Anna Rispoli, een Italiaanse performer, zet een artistiek experiment op  waarbij mensen diensten en goederen uitwisselen zonder gebruik van geld.  Voor “Casting out the nines” zet ze een  miniLETS-versie op en onderzoekt hoe flexibel het systeem is. De voorstelling speelt op twee avonden, maar met telkens een andere insteek: op dinsdag 14 februari (Spending the hour) ligt de nadruk op een illustratieve benadering van LETS; op woensdag 15 februari (Paying it back) gaat ze meer op zoek naar wat dit systeem specifiek voor haar als kunstenaar betekent. Als toeschouwer kan je een ticket kopen door te betalen of door een wederdienst aan te bieden. Lees verder »

Geplaatst in België, LETS, Nieuws, Particulier | Reacties uitgeschakeld

Anders betalen begint met anders denken. Utrecht 17/1/’12

Verslag, presentaties, breakoutsessies en een filmpje …

spacer Onder de titel Anders betalen begint met anders denken vond dinsdag 17 januari het druk bezochte congres over community currencies plaats dat LvDO in samenwerking met Qoin organiseerde. Cees van Straten namens LvDO: ‘Het is hoog tijd voor een frisse blik op ons financieel economisch systeem. Een systeem met meerdere lokale valuta – community currencies – zoals de Brixton Pound, is diverser en dus robuuster. Bovendien bieden alternatieve betalingsmiddelen de mogelijkheid om gemeenschappen daadwerkelijk bij maatschappelijke vraagstukken te betrekken.Lees verder »

Geplaatst in Lopende projecten, Nederland, Nieuws, Oplossing, Particulier, Sociaal, Theorie, Video | Reacties uitgeschakeld

Infodag 28-1-’12 Louvain-la-Neuve, film 26-1-’12 Virton

spacer Réseau Financement Alternatif heeft in Louvain-la-Neuve een locale groep die werk wil maken van complementaire munten. Daarom een infodag op zaterdag 28 janauri ‘12 van 10 u tot 16.30 u. (Franstalig)

Op de agenda: $ Hoe werkt het ‘gewone’ financiële systeem (geldschepping, groei, interest) $ Wat is complementaire, locale of gemeenschapsmunt $ Welke doelen worden ermee bereikt $ Hoe draagt het bij aan het sociaal weefsel, verenigingsleven en duurzaam gedrag $ Wat is het wettelijk kader $ Wat bestaat al in België? Meer info op www.financite.be

In Pays de Gaume gaat op 26 januari om 19 u een film + debatavond door over de EPI, een locale munt die in de omgeving Virton gebruikt wordt. Lees het artikel hierover in l’ Avenir.

Geplaatst in België, Lopende projecten, Nieuws, Particulier, Sociaal | Reacties uitgeschakeld

Open source software on-line bankieren bestrijdt crisis met eigen munt

spacer
Op 15 december 2011 heeft de Nederlandse Social Trade Organisation (STRO) de nieuwste versie van haar bank software Cyclos gelanceerd. Deze uitgave maakt Cyclos 3.6 de eerste professionele gratis (open-source) software voor on-line bankieren. De nieuwe versie biedt tal van nieuwe mogelijkheden zoals mobiel bankieren en betalingen met betaalpas. Cyclos geeft gemeenschappen en regio’s de gelegenheid hun eigen betaalmiddel in omloop te brengen, naast de nationale munt.Lees verder »

Geplaatst in Internationaal, Kleine softwaresystemen, Nederland, Nieuws | Reacties uitgeschakeld

‘#Koppen’ over Torekes, lets, ruilen (8 dec 2011)

spacer Bekijk hier de uitzending ‘Koppen’ op TV1 over het gebruik van de buurtmunt ‘Torekes’ in Gent, een letsgroep en toename van ruilgroepen.

Swappen, letsen en Torekes uitgeven zijn drie methoden om te ruilen, om zo te komen tot een alternatieve economie. “De economische crisis stimuleert de creativiteit en dus gaan we opnieuw meer ruilen,” stelt geldspecialist Bernard Lietaer, ooit nog aan de wieg van de ecu, de voorloper van de euro. “Vandaag pleit ik voor zoveel mogelijk alternatieve munten die de druk op de euro verminderen.”Lees verder »

Geplaatst in België, Gent, LETS, Lopende projecten, Nieuws, Oplossing, Overheid, Video | Reacties uitgeschakeld

‘New Money for a New World’ nieuw boek B. Lietaer en S. Belgin

Echte verandering is nu mogelijk!

spacer Herstel van het milieu, zinvol werk voor iedereen, fundamentele problemen van stad en platteland aanpakken in het noorden en het zuiden, kortom een betere wereld waar alle leven wel bij vaart. Is dit alleen een idealistische droom? B. Lietaer en S. Belgin tonen aan hoe we dit hier en nu op een pragmatische manier kunnen realiseren. Een te weinig onderzochte oorzaak van vele problemen waar we vandaag voor staan​​ is het monopolie van onze eeuwen oude monetaire systeem. Dit boek biedt vele voorbeelden die nu beschikbaar zijn om de huidige trend naar mondiale zelfvernietiging te stoppen. Veel van de aangereikte oplossingen zijn meer dan theorie. Gemeenschappen in de hele wereld hebben hiermee al succesvol uiteenlopende problemen aangepakt. Dit zonder extra belastingen te heffen, of herverdeling van de rijkdom, en onafhankelijk van het initiatief van gevestigde organisaties. In tegendeel zijn veel zaken gerealiseerd door een andere en slimme aanpak van ons geldsysteem. Met een grondige andere aanpak wordt alles mogelijk. Het boek kan in de VS bij Qiterra press besteld worden

Geplaatst in Boek, Nieuws, Oplossing, Theorie | Reacties uitgeschakeld

Huidige crisis doet complementaire munt opbloeien

In Griekenland, nu het hardst getroffen door de crisis en besparingsmaatregelen, nemen mensen hun toevlucht tot complementaire munten.  De alternatieve munt ‘TEM’ wordt nu gebruikt in de havenstad Volos en vele andere systemen zien het licht.  De laatste werkloosheidscijfers staan op 18,4 % ! Een actueel voorbeeld van complementaire munt als oplossing in nood. Lees hierover het artikel in De Standaard van 25 november 2011.

spacer Een optieker in de Griekse havenstad Volos die de munt ‘TEM’ aanvaardt als betaalmiddel.

Dit lijkt sterk op de boom aan complementaire munten tijdens de Peso crisis in Argentinië. In 2001 werd geldopname bij de banken gerantsoeneerd, en in 2002 werd de koppeling met de US$ losgelaten met grote inflatie als gevolg… en een explosie van complementaire muntsystemen.

Geplaatst in Internationaal, Nieuws, Oplossing, Zomaar | Reacties uitgeschakeld

Oudere artikels »

gipoco.com is neither affiliated with the authors of this page nor responsible for its contents. This is a safe-cache copy of the original web site.