spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer
 
spacer
spacer
 
spacer
Nettstedet

Vandringsplanlegger og Vegviser

Eiler Munksgaard 2006-2010
Vegvisermaterialet på dette nettstedet lages for PLANLEGGING PÅ NETT og TIL BRUK UNDER VANDRING. Det er en nyhet at guidemateriell på nett utvikles med tanke på praktisk bruk under vandring.


VANDRINGSPLANLEGGEREN
Informasjon om pilegrimsledene er disponert slik:
Vandringsplanlegger med kart. Kartet på forsiden og menyen Rutene.
Omtale av ledene og målet. Artikler på forsiden og menyen Olav den Hellige.
Vandringsprogrammer. Artikler på forsiden og menyen Alle turer.
Disse er innbyrdes lenket til hverandre.

Vandringsplanlegger med kart
Norgeskart > Oversiktskart > Vandrekart.
I Vandrekartet finnes ikoner for tjenestetilbud og kulturminner.
Menyen til venstre: Bytte mellom Vandrekart, Fotoalbum, Tjenestetilbud, Kulturminner.
Tallrekka til høyre: Bytte fra kartblad til kartblad.

Vår Vandringsplanlegger med Vegviser er enestående på internett, med interaktive topografiske kart som også er laget for gratis utskrift til vandringsbruk.


EN KOMPLETT GRATIS LØSNING SOM HOLDES AJOUR

En komplett Vandringsplanlegger på nett skal inneholder alt nødvendig materiale for planlegging OG vandring. Kartene og alle tilhørende opplysninger er laget for utskrift til bruk underveis og ajourføres løpende.

Det er nå lagt ut kart for Pilegrimsledene til Nidaros med tjenestetilbud, kulturminner og vandrelinjer. For pilegrimsleden Oslo Hamar Nidaros' er det lagt ut komplett fotoalbum.

For noen ruter⁄strekninger er Vandringsplanleggeren enda ikke fullstendig og kan med fordel benyttes sammen med annet vegvisermateriell som finnes under menypunkt Vegvisere.

Tilbakemeldinger fra pilegrimer i 2009–2010 med bruk av kart og med overnattingsteder samlet i "Overnattingsguiden" har vært meget gode.

Vår nettbaserte vandringsplanlegger finner du på forsiden av nettstedet, enten via Norgeskartet, eller artiklene om pilegrimsledene til venstre.


VEGVISER FOR PLANLEGGING OG VANDRING

En rute dannes av:
  • Den historiske arven lokalt og nasjonalt
  • Merkete traseer langs gamle og nye vegfar Pilegrimledens merkesystem
  • Den kunnskap den enkelte bringer med seg eller har tilgang til underveis

En vegviser, eller guide, vil berike og lette vandringen på flere måter. Med kart og tekst i kombinasjon får man den mest helhetlige framstilling av pilegrimsrutene. For pilegrimsrutene gir en god vegviser sammen med god merking en trygg ramme for vandringen.

En god vegviser inneholder følgende stoff:
  • Ruteoversikt, liste over steder med avstander
  • Topografiske kart i målestokk 1:50.000 med høydekurver
  • Ruteprofiler, høydeforskjeller langs rutene
  • Rutebeskrivelse, supplement til kart og rutemerking
  • Tjenestetilbud; overnattingsmuligheter og annen infrastruktur
  • Kulturminner
  • Fotoalbum, bilder og bildetekster

VANDRINGSPLANLEGGEREN PÅ NETTSTEDET
Vandringsplanleggeren på nettstedet er praktisk tilrettelagt, med klikkbart oversiktskart for rutene der man kommer direkte til det aktuelle kartbladet – og kan skifte ved mellom tjenestetilbud, kulturminner og fotoalbum ved å klikke i menyen til ventstre.

Prøv dette fra kartet på forsiden av nettstedet og klikk feks Gudbrandalsleden, øst Oslo Hamar Nidaros, som er den første ruten med fotoalbum. Etter valg av kart eller fotoalbum kan man så bytte imellom i den nye menyen til venstre. Tallrekken til høyre tillater hopp fra kart til kart eller i mellom tjenestetilbud, kulturminner og fotoalbum. Se ellers brukerhjelpen til venstre for oversiktskartet, eller gå til Bli kjent med nettstedet.

Det er lagt ut presentasjon av tjenestetilbud og kulturminner på norsk i alle kartene. Og i Gudbrandalsleden, Oslo Gjøvik⁄Hamar Nidaros, er Pilegrimsløypa over Granavollen lagt ut.

Vegviseren blir også laget med tanke på UTSKRIFT for bruk ved vandring:

1) RUTEOVERSIKT
Dette i form av en liste fra sted til sted med avstander mellom steder, overnattingssteder og kulturminner, og akkumulerte avstander med fallende tall mot sluttpunktet. Gir oversikt over hele ruten og er nyttig for planlegging av etapper mv. Tas med på vandringen. Ruteoversikten og vandringsplanleggeren som sådan er uten etappeinndeling da vandrere har ulike behov (lages vinteren 2010).

2) KART på nett og for utskrift
Topografiske kart i målestokk 1:50.000 med vandrelinje, ikoner for overnattingssteder og kulturminner langs ruten. På nett vil informasjonen for overnattingssteder og kulturminner være interaktiv ved små ikoner, slik som i eksemplet i Kart 37 med Kleivan pilegrimsherberge og Skaun kirke. Kartene blir målestokk–riktige ved utskrift i A4–format.

– Utskrift av kart. Man kan skrive ut kartene ved å høyreklikke i kartet og velge 'Skriv ut bilde'. (Kartene kan også lagres og så skrives ut). En utskrift som pdf vurderes.

3) RUTEBESKRIVELSE med overnattingssteder og kulturminner, lages for hvert vandrekart, eller for delstrekninger

– Rutebeskrivelse
Dette er tekst som supplerer kartene. Denne teksten består av generelle beskrivelser av rutentraséen i et område, og konkrete beskrivelser av trasépunkter der vegmerking og kart trenger supplement. Med en god merking og informasjon langs rutene blir behovet for konkrete rutebeskrivelser lite (lages vinteren 2010).

– Overnattingssteder og kulturminner
Informasjonen for overnattingssteder og kulturminner som finnes i Vandringsplanleggeren ordnes fortløpende kartblad for kartblad og knyttes til kartene gjennom kilometertall. Rutebeskrivelser flettes inn.

Overnattingsguiden fra 2009, overnattingssteder ordnet kronologisk kartblad for kartblad:
Utskrift Overnattingsguiden: Åpne filen og skriv ut i A4–format (1–sidig eller 2–sidig):
  • Overnattingsguide Pilegrimsleden Oslo Trondheim 24.07.2009 Gudbrandsdalsleden øst og vest til Trondheim, alle overnattingstedene i kartene samlet i en fil for utskrift.
  • Overnattingsguide Romboleden Skarddøra Nidaros 12.06.2009 Romboleden Skarddøra Nidaros, alle overnattingstedene i kartene samlet i en fil for utskrift.


Kilometertallene binder informasjonen sammen!
Kilometertallet som viser gjenstående avstand til pilegrimsmålet (Nidaros) er en entydig referanse og gjør det lett å bruke vegviseren. Kilometertallet vil etterhvert bli lagt til i kartene ved siden av ikonene (som ved Borkerud og Grytting), det finnes i alle overnattingsoppføringene.

For eksempel i kart 15 er det 392 km fra Skåden gård til Nidaros, og 384 km fra Borkerud til Nidaros langs Gudbrandalsleden. Det betyr at avstanden fra Skåden til Borkerud er 8 km. Se dette ved å åpne ikonene for begge overnattingsstedene. Med kilometertallene blir det således lett å finne avstanden mellom aktuelle overnattingsteder.


ANDRE VEGVISERE
Se under de enkelte rutene under menypunkt 'Rutene', og under menypunkt 'Litteratur'

spacer
spacer Utskriftsvennlig versjon   spacer Tips en venn
spacer
Nettstedet pilegrim.info utvikles av Nasjonalt Pilegrimssenter. E–post: post@pilegrim.info  Nettløsninger ved Intellicom.no
gipoco.com is neither affiliated with the authors of this page nor responsible for its contents. This is a safe-cache copy of the original web site.