spacer spacer spacer
spacer spacer spacer spacer spacer

Välkommen till Ale Möllers hemsida!

spacer

Ale Möller bygger ett eget musiklandskap som är grundat på skilda musiktraditioner från många håll. Där rör han sig fritt, påhejad av sin egen nyfikenhet. Samma söklust har han fört över till en allt större publik som lika mycket fascineras över musikens måna inneboende delar som berusas av själva rörelsen i landskapet.

För det Möllerska känns igen i själva drivet. Där finns nästan alltid en taktdel eller ton som vill vidare. Få kan som Ale Möller skapa tokglädje både på och utanför scenen. Det är också ett uttalat mål hos denna musikant, en musikalisk berättare som jobbar mycket medvetet med det han gör. Det började med en trumpet och ett ungdomsförhållande till jazzen.

Det fortsatte i en het kärleksaffär med den grekiska musiken och sedan en djup vuxenrelation med den svenska folkmusiken och Dalarnas låtspelstradition. Han är multinstrumentalist som spelar allt från mandola, dragspel och flöjter, skalmeja och kohorn. Men framförallt är Ale Möller en musikant som arbetar sig in till själva källkoderna i den traditionsmusik han stöter på, varse sig det är grekisk rembetika eller tjurig tretakt.

Tvla med Siljan Turism

17 november 2011

spacer

Tävla med Siljan Turism

Vinn biljetter till konserten "Jul i Folkton" i Ore Kyrka den 9 december.
En stämningsfull konsert med avskalade akustiska visor framförda av Ale Möller, Sofia Karlsson, Lena Willemark, Lisa Rydberg, Olle Linder Esbjörn Hazelius, Roger Tallroth och gästartisten Tomas von Brömssen.

Vi har sju biljettpaket med vardera två biljetter som vi lottar ut bland dem som svarat rätt på frågan här nedanför.
Tävlingen pågår till och med midnatt den tisdag den 29 november.
Vinnarna dras den 30 november och kontaktas via mail eller telefon.
Biljetterna skickas med post.
Namnet på vinnarna publiceras här på sidan.
Lycka till!

Tävla HÄR!

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
» Ls mer

Lustfyllt mte fr Ale Mller

28 september 2011

spacer

Musik från världens alla hörn och ett möte mellan folkmusik och klassiska uttryck utlovas när Ale Möller möter Norrbottens kammarorkester. I helgen väntar konserter i Piteå och Arjeplog. Möller är nöjd med hur det låter.
- Jag märkte det redan efter en halvtimme. Vi var igång och hade färg på kinderna, säger han.

Repetitionerna har pågått i två dagar på Musikhögskolan i Piteå. Stämningen i aulan är uppsluppen och om än det är full fart framåt som gäller håller "den svenska världsmusikens gudfader" ett lätt och humoristiskt tilltal gentemot musikerna.

- Det blir grymt svängigt. Jag är en nöjd man i dag, säger han när PT pratar med honom i samband med lunchuppehållet.

Styr inte lusten
Det är första gången han samarbetar med Norrbottens kammarorkester.

- De ringde och föreslog ett samarbete. Det är roligt av två anledningar. Dels att jag får spela med just dem. Jag älskar när det blir möte mellan saker som annars inte träffas. Jag kommer från en helt annan värld och de spelar klassiskt på väldigt hög nivå. För det andra är jag ju sydlänning. Det blir alltför sällan man kommer norr om Sundsvall och nu får jag göra en hel turné i Norrbotten.

Hur går det att väva ihop det du gör med den här musikaliska biotopen?
- Det går över all förväntan. Jag hade höga förväntningar och det kan bara stupa på en sak. Oavsett om man jobbar med duktiga musiker från Indien, Afrika eller Norrbotten handlar det om att ha lust att mötas. Det har de här och de är redo att gå utanför de egna ramarna. Det är det jag inte kan styra över innan.

Har du fått någon aha-upplevelse?
- Jag lär mig hela tiden. Det gör man när man är med folk som tänker på annat sätt. Jag hör nya klanger, sound och nya sidor av mig själv.

Utan dirigent
Violinisten Amus Kerstin Andersson är konsertmästare och under repetitionerna kan man se henne slå takt en och markera insatser. Någon dirigent finns dock inte med. Möller förklarar varför.

- Jag tänkte att vi skulle ha dirigent och jag har ju jobbat med Petter Sundkvist som är jätteduktig, men han sa "Hörrudu, ni behöver inte det här. Det blir ett bättre resultat om ni bara får lita på varandra".

- Mycket av det här är så rytmiskt. Man går in i "grooven" och där hittar man varandra. Man kan köra med blickar och små tecken. Den här orkestern är inte så stor. Det blir väldigt "musikantiskt".

Finns någon rubrik för turnén?
- Det är väl jag som får vara temat. Det blir väldigt varierat. Sådan är min värld. Sådant jag tagit med mig från resor och upplevelser.

Ledsen bensinslang
Ale Möller och Norrbottens kammarorkester har med sig de meriterade Olle Linder, multiinstrumentalist, och Mats Öberg, klaviatur, på turnén.

- Det blir väldigt intressant. Jag känner Olle från olika sammanhang och han kommer att följa med på "Jul i folkton" som får premiär i Piteå i december. Mats och jag har spelat ihop i många sammanhang, men vi tre har aldrig spelat tillsammans.

Ale Möller beskriver programmet som ett möte i klanger. Han kommer att spela det säckpipebesläktade instrumentet skalmeja, samt mandola, sälgpipa och bensinslang, en ledsen sådan.

- Jag hörde en klang i huvudet. När en bensinslang flöt i land vid mitt hem i närheten av Waxholm testade jag den. Jag borrade lite hål och hoppades att de skulle fastna på rätt ställe, säger Möller, skrattar gott och lovar även att kränga på sig dragspelet för en tango i sju åttondelstakt.

Anders Sandlund/ Piteå-tidningen

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
» Ls mer

Den svenska vrldsmusikens gudfader

31 augusti 2011

spacer

Ale Möller och Norrbottens Kammarorkester
Musiker: Olle Linder och Mats Öberg

 
Kärlek präglar Ale Möllers musik – och kärleken har bara växt genom åren, allt eftersom skåningen Ale oavbrutet har hämtat nya impulser från  världsmusiken, ”world music”. Född 1955 har Ale sedan 70-talet byggt sitt skapande på improviserad musik: jazz, grekisk folkmusik, svensk spelmanstradition, afrikanskt och latinamerikanskt – allt detta och mycket mer samlat i hans nuvarande konstellation Ale Möller Band.

Olika sätt att tänka musik är vitalt för Ale, som åtskilliga gånger uppträtt med symfoniorkestrar, låtit skriven och improviserad musik mötas, utsetts till professor vid flera lärosäten, fått många priser och utmärkelser. När nu ”den svenska världsmusikens gudfader” samarbetar med Norrbottens Kammarorkester är det ett erbjudande man inte kan tacka nej till...

Kärlek innefattar också respekt. Och Ale har enorm respekt för att gå in i en tradition. ”Du får frihet genom att underordna dig. Det är märkligt, men det fungerar verkligen så för mig. Dessutom är det ju ett sätt att låna idéer och erfarenheter av dem som gått före. Musiken rymmer känslomässiga hälsningar från människorna före vår tid.” Friheten och lössläpptheten i Ales musik har en stark etisk dimension: Att lyssna på andra människors unika uttryck, andra tiders och andra kulturers budskap.
Att vara starkt medveten om förebildens roll; så har Ale till exempel samarbetat med Mikis Theodorakis, Greklands store kompositör, som förenar folkmusik med starkt dagsaktuellt engagemang.

Att verka över de olika konstarternas gränser: i ”teaterkonserten” Hästen och tranan skapade Ale tillsammans med teaterns folk en svindlande musikaliskscenisk produktion baserad på Sara Lidmans verk, folkmusik, myt och svensk folklig historia. Ale trakterar en förbluff ande samling instrument: mandola, skalmeja, härjedalspipa, low whistle, flöjt, lur, kohorn, luta, mandolin, bouzouki, mungiga, munspel, dragspel, slagverk. Och fl er och fl er verkar det bli... allt eftersom ”den svenska  världsmusikens gudfader” lyssnar in världens musik...

Turnéplan

 


Boden Björksalen ons 28 sept 19.00
Förköp : Bodens Turistbyrå  Tfn: 0921-624 10
Arr: Kultur-och fritidsförvaltningen  Tfn: 0921-624 90

Luleå Kulturens hus tors 29 sept 19.00
Förköp: Kulturens Hus 0920-45 59 00 och ticnet.se 077-170 70 70
Arrangör: Kulturens hus

Haparanda Kyrkan fre 30 sept 19.00
Förköp: Biblioteket, Coop Extra info och Folkets Hus
Biljettpris: 150,- ordinarie, 120,- pensionärer och 100,- studerande i förköp. Vid dörren 180,-/120,-/130,- Scenpassrabatt 30,-
Arrangör: Haparanda Stad samt Haparanda Teaterförening

Piteå Studio Acusticum lör 1 okt 16.00
Förköp: Studio Acusticum 0911-93006 och ticnet.se 077-170 70 70
Arr: Pitebygdens Musikförbund

Arjeplog Kyrkan sön 2 okt 18.00
Förköp: Biblioteket
Arr: Arjeplogs kommun, ART, ABF, SV NORD och Arjeplogs församling

Jokkmokk Folkets hus mån 3 okt 19.00
Förköp: Biblioteken i Jokkmokk och Vuollerim samt Hotel Porjus.
Arr: Kultur & Fritid

Kiruna Folkets hus Nåjdens sal tis 4 okt 19.00
Förköp: Kiruna Teater & Musikförening 0980-13800,kiruna.teaterforening@telia.com
Arr: Kiruna Teater & Musikförening

Gällivare Kyrkan ons 5 okt 19.00
Förköp Gällivare museum samt biblioteken Gällivare och Malmberget
Arrangör: Kulturen Gällivare Kommun

 

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
» Ls mer

Artikel frn Senegal

20 maj 2011

spacer

Music: 2STV supply tray Ale Möller Band

Four Senegalese, three Swedes, a Mexican ... and the show could begin. The concert hall of the 2STV made the echo of the repertoire - a reflection of cultural diversity and identity of the group - Ale Möller Band. The notes of the kora crossed those of the mandolin, the beat of the tom-tom sought harmony with the drums and the violin was tearing the stage, crying "the riti.

One might think that Mamadou Sene had his "riti" under the "sabador" - he rarely wears a European dress. One of the lead vocals, the group came from Scandinavia did not have him on his instrument. Point "Fulani violin. But a short violin: to Erika, another group member.

The child Baol chant a poem of Serigne Touba in honor of the prophet. Is to heat the vote. His vocal cords vibrate notes "Aduna" song connoisseurs who plunges in the recollections of the traditional lyric Ensemble Theatre National Daniel Sorano Mamadou which was resident before "exile" to Sweden.

Ale Möller, named after the conductor, did a solo. The strings of his mandolin swear by his fingers. The audience applauds.Behind the ripple of its short-necked lute, musical notes and traditional Swedish folk Senegambia. He joined a duo with Solo Cissokho. Mandolin and kora tangled notes! It's beautiful. It's good to hear. Meanwhile, Rafael "The Mexican" beat the drum and Ndongo, the percussionist, follows. This complicity, they laugh ...

The kora player and vocalist (Diéliya a nightingale) are in the songs chorus Mandingo. And react, a few minutes later, the song sung by Alagi Falou Sene.

Ale Möller Band. Animals scene behind a versatile conductor blowing easily into its harmonic or transverse flute as scratching, with passion, the strings of his mandolin. 2STV after, the band performed on the same day - Wednesday - at the house of Culture Douta Seck.

Ferloo.com

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
» Ls mer

rets Tvrspel

18 april 2011

spacer

Ale Möller tog hem priset "Årets Tvärspel" när  Folk- & Världsmusikgalan hölls i ett fullsatt konserthus i Göteborg i lördags.

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
» Ls mer
gipoco.com is neither affiliated with the authors of this page nor responsible for its contents. This is a safe-cache copy of the original web site.