spacer

Referee-artikkelit

Teatterin ja tanssin moninainen – Ritva Arvelo ja modernin tanssin sukupolvet Riikka Korppi-Tommola

Aktiivisuus useilla eri taiteen kentillä kuuluu tämän ajan uuden sukupolven toimintamalleihin. Ritva Arvelo (s. 1921) on edellisen vuosituhannen poikkeuksellisen monialainen toimija. Hän totesikin vuonna 1968 kirjoittamassaan teatteripamfletissa, Teatterimme umpihaude, toimineensa näyttelijänä, ohjaajana, teatterihallinnon jäsenenä, opettajana, tanssijana, koreografina ja teatterikirjoittajana. Näitä roolejaan Arvelo toteuttikin vaihdellen aika ajoin ensisijaista intohimon kohdettaan.

Lue lisää »
spacer

Katsaukset ja puheenvuorot

1800–luvun amerikkalainen Kalevanpoika: Henry Wadsworth Longfellow Sirpa Salenius

Runoilija Henry Wadsworth Longfellow (1807–1882) oli 1800-luvulla yksi tunnetuimmista amerikkalaiskirjailijoista. Longfellow oli jo nuoruusvuosinaan kiinnostunut vieraista maista, niiden kulttuureista ja kielistä. Yhtenä kiinnostuksenkohteena Longfellowilla oli Suomi ja sen kirjallisuus. Erityisesti Kalevala teki suuren vaikutuksen amerikkalaisrunoilijaan ja hänen kirjalliseen tuotantoonsa.

Lue lisää »

Kolumnit

Murtuuko rahavalta tai demokratia? Vuoden 1918 sisällisota ja nykyaika -enemmän eroja vai yhtäläisyyksiä? Kati Katajisto

Wall Street -mielenosoitukset ovat niin paljon tunnetta, että ne saattavat kuuluisan sosiologin Zygmunt Baumanin mukaan haihtua ilmaan. (lähde: Helsingin sanomat) Liikkeeltä puuttuu ajattelu, päämäärät ja keinot. Näin rahanvallan vastustajia on mediassa kritisoitu yleisemminkin, mutta osuuko kritiikki maaliin? Kuka voi sanoa tietävänsä, miten globaali järjestys toimii ja mihin pitäisi oikeasti pyrkiä?
Globaalistuvassa maailmassa vaaditaan uudenlaista suhteellista ajattelua esimerkiksi [...]

Lue lisää »

Haastattelut

Ville Sarkamon väitöskirjahaastattelu Anu Alapartanen

Ville Sarkamo väitteli Jyväskylän yliopistossa 16.12.2011 väitöskirjallaan Karoliinien soturiarvot. Kunnian hallitsema maailmankuva Ruotsin valtakunnassa 1700-luvun alussa. Vastaväittäjänä toimi professori Kimmo Katajala, Itä–Suomen yliopistosta ja kustoksena Professori Petri Karonen Jyväskylän yliopistosta.

Lue lisää »

Lectio praecursoria

Saana Svärd – Lectio praecursoria 22.2.2012 Saana Svärd

Saana Svärdin väitöskirja “Power and Women in the Neo-Assyrian Palaces” (Valta ja naiset uusassyrialaisissa palatseissa) tarkastettiin 22.2.2012 Helsingin yliopistossa. Vastaväittäjänä toimi Dr. Joan Goodnick Westenholz, Institute for the Study of the Ancient World, New York University, ja kustoksena professori Axel Fleisch.

Lue lisää »
gipoco.com is neither affiliated with the authors of this page nor responsible for its contents. This is a safe-cache copy of the original web site.