13 Ekim—12 Aralık, 2012

    Küratörlüğünü Emre Arolat ve Joseph Grima’nın üstlendiği birinci İstanbul Tasarım Bienali’nin e-dergisi.

    Adhokrasi
    (açık çağrı)
    Musibet
    (açık çağrı)
    spacer spacer

    spacer
    spacer
    spacer
Haber
Mart 14, 2012

Atölye Programları

yazan İKSV

spacer

İstanbul Tasarım Bienali, 22-27 Mart 2012 tarihleri arasında, Türkiye’deki tasarım eğitimini ön plana çıkarmak, kurumları, öğrencileri ve sanayi temsilcilerini tasarımcılar ile buluşturarak, birbirlerinden öğrenmelerini, etkilenmelerini sağlamak amacıyla bir dizi Atölye Çalışması düzenleyecek. Bienalin “Kusurluluk” (Imperfection) teması çerçevesinde yapılacak çalışmalar, yurtiçi ve yurtdışından yaratıcı endüstrilerdeki profesyoneller ile farklı markaları üniversite öğrencileriyle bir araya getirerek, düşünme ve üretme süreçlerini birlikte deneyimlemeleri için imkân yaratacak.

Beş gün boyunca, farklı mekânlarda yürütülecek 11 ayrı atölye çalışmasında yaklaşık 200 üniversite öğrencisi, 30’a yakın uluslararası tasarımcı ile çalışma imkânı bulacak. İstanbul Tasarım Bienali Atölye Çalışmaları’na katılmak üzere İstanbul’a gelecek tasarımcılar arasında, Designer of the Future ödülüne layık görülen kil tasarımcısı Max Lamb, yemek tasarımının önemli isimlerinden şef

Marc Bretillot, mimarlık dünyasının yakından tanıdığı Luis Urculo, ürün tasarımı ve özellikle Hermes, Fendi gibi önde gelen markalarla yaptığı çalışmalarla isminden söz ettirmiş olan Anon Pairot ve doğal ve gündelik malzemelerle değerli takı tasarımları gerçekleştiren Amina Agueznay gibi tanınmış isimler yer alıyor.

İstanbul Tasarım Bienali eş sponsorlarından Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA’nın yanı sıra Coca-Cola, Matraş, Nef ve ROMAN Hazır Giyim sponsorluğunda gerçekleştirilecek Atölye Çalışmaları sonucunda ortaya çıkacak işler, fikirler, ürünler ile sürecin kendisi, İstanbul Tasarım Bienali süresince çalışmaların gerçekleştirildiği mekânlar/ortamlarda sergilenecek. Atölye çalışmalarının sergileneceği mekânlar ve etkinlik bilgileri, İstanbul Tasarım Bienali program kitapçığında ve haritasında da yer alacak.

Design Quartier Ehrenfeld, Domaine de Boisbuchet, Made in Şişhane, SALON Amsterdam/İstanbul, Sürdürülebilir Yaşam için Tasarım ve İnovasyon Girişimi ve TAG Platform gibi her biri alanında öncü olan kurum ve ekipler önderliğinde yürütülecek çalışmalar, partner firma ile birlikte belirlenen mekânlarda, 20’şer üniversite öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirilecek.

22 Mart Perşembe günü başlayıp beş gün devam edecek Atölye Çalışmaları’nın bitiminde, 27 Mart Salı günü Beyoğlu Gençlik Merkezi’nde, tüm katılımcıları bir araya getirecek genel sunum yapılacak. Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek bu sunumda, atölye liderleri çalışmalarını özetleyecek ve seçilmiş örnek işlerini sunacak. Tasarımcıların da katılacağı genel sunum, İstanbul Tasarım Bienali’nde yer alacak atölye çalışmaları sergilerine de bir ön bakış olacak.

ATÖLYE ÇALIŞMALARINA KATILIM

İstanbul Tasarım Bienali Atölye Çalışmaları, ilgili üniversitelerin kentsel tasarım, şehir ve bölge planlama, çevre tasarımı, mimarlık, iç mimarlık, peyzaj mimarlığı, endüstriyel tasarım, grafik tasarım, moda tasarımı, güzel sanatlar, yeni medya tasarımı gibi bölümlerde öğrenim gören tüm lisans ve lisansüstü öğrencilerinin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek.

Üniversitelerin bölüm başkanlıkları tarafından önerilen katılımcı öğrenciler ile İstanbul Tasarım Bienali ofisine başvuruda bulunan öğrenciler, kontenjan dahilinde ve öncelik sırasına göre, ilgilendikleri atölyelere yerleştirilecekler.

Atölye Çalışmaları’na katılmak isteyen öğrenciler, öğrenci belgesiyle birlikte katılmak istedikleri atölye çalışmasını ist.designbiennial@iksv.org adresine gönderebilirler. Program içeriği ve mekânlarında değişiklik hakkı saklıdır.

[ devamını oku ]

yorum yok
paylaş spacer spacer spacer

Posted by İKSV on Mart 14, 2012

istanbuldesignbiennial.iksv.org/workshop-program/?lang=tr

Mart 13, 2012

İstanbul Tasarım Bienali Basın Toplantısı

yazan İKSV

İstanbul Tasarım Bienali’nin etkinlik programının ana hatlarını sunmak, bienal teması ve sergi içerikleriyle ilgili bilgileri paylaşmak amacıyla 12 Mart Pazartesi akşamı bienalin ana mekânlarından biri olacak Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Özlem Yalım Özkaraoğlu’nun yanı sıra İstanbul Tasarım Bienali küratörleri Emre Arolat ve Joseph Grima konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda, bienal temasını ayrı ayrı yorumlayarak, bağımsız iki yaklaşım sunacak küratörlerden Emre Arolat “Musibet”, Joseph Grima da “Adhokrasi” başlıklarını taşıyacak sergilerinin detaylarını ilk defa basın mensuplarıyla paylaştı.

Basın toplantısında ayrıca, İstanbul Tasarım Bienali vesilesiyle ilk defa bir kültürel etkinliğe ev sahipliği yapacak Galata Özel Rum İlköğretim Okulu adına Yönetim Kurulu Başkanı Meri Komorosano kısa bir konuşma yaptı.

İstanbul Tasarım Bienali, sektörünün yaratıcı ve önde gelen dört firmasının eş sponsorluğuyla gerçekleştirilecek. Bienalin eş sponsorlarından Eren Holding adına Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, Koray Şirketler Topluluğu’nu temsilen Koray İnşaat CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi M. Şamil Çapar, Vestel adına Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ömer Yüngül ve VitrA adına Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkanı Hüsamettin Onanç da basın toplantısına katıldı. Basın Bülteni için tıklayınız.

2 yorum
paylaş spacer spacer spacer

Posted by İKSV on Mart 13, 2012

istanbuldesignbiennial.iksv.org/istanbul-design-biennial-press-meeting/?lang=tr

Mart 13, 2012

Galata Özel Rum İlköğretim Okulu

yazan İKSV

spacer
Refik Anadol

Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, 19. yüzyıl sonlarında Rum çocukların eğitim ve öğretimine katkı sağlayabilmek amacıyla inşa edildi. Neo-klasik mimari üslubuyla İstanbul’un en eski semtlerinden Galata’da yer alan okul özellikle 1960 ve 70’li yıllardan itibaren baş gösteren demografik sorunlar nedeniyle, 1988 yılının Eylül ayında faaliyetine ara vermek zorunda kaldı. Öğrenci kapasitesini artırmak ve öğrenim kalitesini yükseltmek amacıyla 2001 yılında anaokulu olarak yeniden hizmet vermeye başlayan okul, 2007 yılında bir kez daha öğrenci yetersizliğinden dolayı kapandı. Galata Rum İlköğretim Okulu, bu sefer kapılarını İstanbul Tasarım Bienali’nin iki ana sergisinden biri olan ve küratörlüğünü Joseph Grima’nın üstlendiği, “Adhokrasi” için açıyor. Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, 2012 yılında ayrıca İKSV’nin düzenlediği 18. İstanbul Tiyatro Festivali ile 40. İstanbul Müzik Festivali’nde de kullanılacak.

yorum yok
paylaş spacer spacer spacer

Posted by İKSV on Mart 13, 2012

istanbuldesignbiennial.iksv.org/galata-private-greek-school/?lang=tr

Mart 13, 2012

İstanbul Modern

yazan İKSV

spacer
Murat Germen

İstanbul Modern Sanat Müzesi, 2004 yılında, İstanbul Boğazı’nın kıyısındaki 8.000 metrekarelik bir alanda kurulmuştur. Türkiye’nin modern ve çağdaş sanat sergileri düzenleyen ilk özel müzesi olarak, süreli ve sürekli sergi salonları, fotoğraf galerisi, video alanı, eğitim ve sosyal programları, kütüphane, sinema, restoran ve mağazası ile çok yönlü bir hizmet alanı sunarak her kesimden ziyaretçiye sanatı sevdirmeyi ve onların etkin biçimde sanata katılımlarını sağlamayı hedefleyen İstanbul Modern 1.İstanbul Tasarım Bienali’nin iki ana sergisinden biri olan, küratörlüğünü Emre Arolat’ın üstlendiği Musibet’e ev sahipliği yapıyor.

yorum yok
paylaş spacer spacer spacer

Posted by İKSV on Mart 13, 2012

istanbuldesignbiennial.iksv.org/istanbul-modern/?lang=tr

Mart 1, 2012

Ethel Baraona Pohl Adhokrasi ekibine katılıyor

yazan Elian Stefa

Ethel Baraona Pohl ikinci Yardımcı Küratör olarak Adhokrasi ekibine katılıyor.

Ethel Baraona Pohl. Mimar, yazar ve blog yazarı olan Ethel Baraona Pohl, profesyonel [iletişim] ağını belli başlı mimari yayınlarla bağlantılı bir biçimde geliştirmektedir. Domus, Quaderns, ve MAS Context  başta olmak üzere çeşitli blog ve dergilerde konuk editör olarak makaleler yayınlayan Ethel, çalışmalarını sergilemek üzere Postópolis! DF, ve uluslararası mimarlık festivali Eme3  gibi etkinlikler tarafından davet edilmiştir. César Reyes Nájera ile birlikte, hem dijital hem de basılı projeleri ile mimarinin gelecekteki muhtemel başlıklarını ele alarak geleneksel yayınların sınırlarını zorlayan dpr-barcelona bağımsız yayınevinin kurucularındandır.

1 yorum
paylaş spacer spacer spacer

Posted by Elian Stefa on Mart 1, 2012

istanbuldesignbiennial.iksv.org/ethel-baraona-pohl-joins-the-adhocracy-team/?lang=tr

Şubat 15, 2012

İstanbul Tasarım Bienali Açık Çağrı

yazan İKSV

spacer
Gabriele Basilico, Istanbul 2005

İstanbul Tasarım Bienali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Eren Holding, Koray Şirketler Topluluğu, Vestel ve VitrA eşsponsorluğunda 13 Ekim–12 Aralık 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İstanbul Tasarım Bienali’nin küratörleri Emre Arolat ve Joseph Grima’nın, bienalin “Kusurluluk” (Imperfection) olarak belirlenen temasından yola çıkarak hazırlayacakları bağımsız sergilere katılım için son başvuru tarihi 2 Haziran 2012.

İstanbul Tasarım Bienali, kentsel tasarımdan (çevresel, kentsel ve bölgesel planlama) mimariye, endüstriyel tasarımdan fotoğraf, grafik, moda, tekstil ve interaktif tasarıma, ilgili tüm diğer yaratıcı alanlar da dâhil olmak üzere çok geniş bir yelpazeye sahip olacak.

İstanbul Tasarım Bienali’nin teması, Londra Tasarım Müzesi Direktörü ve aynı zamanda İstanbul Tasarım Bienali Danışma Kurulu Üyesi olan Deyan Sudjic’in önerisi ile “Kusurluluk” (Imperfection) olarak belirlendi. Küratörler Emre Arolat ve Joseph Grima bienalde bu temayı ayrı ayrı yorumlayarak, bağımsız çalışmalarla iki farklı yaklaşım sunacak. Emre Arolat’ın “Musibet”, Joseph Grima’nın ise “Adhocracy” başlıklarını taşıyacak İstanbul Tasarım Bienali sergilerine katılmak isteyenlerin proje başvurularını 2 Haziran 2012 tarihine kadar göndermeleri gerekiyor. Bienalde yer almak isteyen projeler için disipliner ve coğrafi bağlamda herhangi bir sınırlama yapılmıyor.

İstanbul Tasarım Bienali’yle ilgili kapsamlı program bilgisi, Mart ayı içinde yapılacak basın toplantısıyla duyurulacak.

3 yorum
paylaş spacer spacer spacer

Posted by İKSV on Şubat 15, 2012

istanbuldesignbiennial.iksv.org/turkish-istanbul-tasarim-bienali-acik-cagri/?lang=tr

Şubat 14, 2012

‘Neden Bienal?’ – Yuvarlak Masa Toplantısı

yazan İKSV

spacer
Gabrielle Basilico, Istanbul 2005

İstanbul Tasarım Bienali ön etkinlik programı 26 Mayıs 2012 tarihinde gerçekleşecek olan “Neden Bienal?” başlıklı yuvarlak masa toplantısı ile devam edecek. Bu etkinlik kapsamında davet edilmiş olan uluslararası tasarım bienalleri ve trienallerinin direktörleri ile birlikte sayısı gittikçe artan tasarım etkinlikleri ile ilgili genel değerlendirmelerin yapılacağı bir tartışma platformu yaratılacak.

Toplantıya, Liege Uluslararası Tasarım Bienali Direktörü Giovanna Massoni, Ljubljana Bio-Biennial of Industrial Design Direktörü Matevž Čelik, St. Etienne Cite du Design Direktörü Elsa Francés, Experimenta Lisbon Direktörü Guta Moura Guedes, Lisbon Mimarlık Trienali Direktörü José Mateus, Moskova Uluslararası Grafik Tasarım Bienali Direktörü Dr. Serge Serov, Gwangju Tasarım Bienali Direktörü Youngwoo Lee ve Rotterdam Mimarlık Bienali Direktörü George Brugmans, Shenzhen-HongKong Bi-City Urbanism/Architecture Bienali Direktörü Weiwen Huang katılacak.

Katılımın herkese açık ve ücretsiz olacağı etkinlik hakkındaki diğer detaylar daha sonra açıklanacak.

yorum yok
paylaş spacer spacer spacer

Posted by İKSV on Şubat 14, 2012

istanbuldesignbiennial.iksv.org/why-biennial-round-table-discussion/?lang=tr

Şubat 14, 2012

Musibet

yazan Emre Arolat

Küratörlüğünü Emre Arolat’ın üstlendiği Musibet, birinci İstanbul Tasarım Bienali’nin iki ana sergisinden birisidir.


Büyük Dönüşüm Ekseninde, Tasarımda Bağlam ve Anti-Bağlam’ın Estetizasyonu

13 Ekim – 12 Aralık 2012 tarihleri arasında İstanbul’da ilk kez düzenlenecek olan İstanbul Tasarım Bienali kapsamında İstanbul Modern’de yer alacak olan serginin kentsel ve mimari tasarım alanındaki omurgasının, ilk bakışta birbirine zıt gibi gözükseler de her birinin son derece güncel ve yaygın olmasıyla birbirlerine şaşırtıcı bir biçimde yaklaşan iki tasarım yönelimi arasında kalan sıkışık alan üzerinden kurgulanmasını öngörülüyor. Bunlardan biri bağlamın ve özgüllüğün, diğeri ise bağlamsızlığın ve yeniciliğin estetizasyonu. İlki bağlamı kudretli yönetimlerin elinde araçsallaştırır ve içini tehlikeli bir sahte-tarihselcilik dayatmasıyla doldururken ikincisi yersizliği parlatmanın peşinde koşuyor. Bu iki kutbu doğuran ve besleyerek günden güne gürbüzleştiren gösteri dünyası ile bu dünyayı temsil eden yaygın tasarım medyasının kritiği bu serginin ana hedeflerinden. Ancak belki daha da önemlisi bu eleştirel pozisyonun kentsel ve mimari tasarımı taze bir özgürleşme alanı olarak açığa çıkarma potansiyeli [ devamını oku ]

1 yorum
paylaş spacer spacer spacer

Posted by Emre Arolat on Şubat 14, 2012

istanbuldesignbiennial.iksv.org/musibet/?lang=tr

Şubat 14, 2012

Adhokrasi

yazan Joseph Grima

Küratörlüğünü Joseph Grima’nın üstlendiği Adhokrasi, birinci İstanbul Tasarım Bienali’nin iki ana sergisinden birisidir.


Bir sanayileşme ve modernite disiplini olarak tasarım, kuruluşundan itibaren çağdaş varoluşun hemen her cephesine etki etmiş – hatta bu varoluşu tanımlamıştır. Tasarım eylemleri kentlerden, yazıtiplerine, mimariden, taşıtlara, objelere, arayüzlere ve altyapısal sistemlere kadar yaşamlarımıza doygunluk noktasında nüfuz ediyor. Tasarım artık her zaman, her yerde ve bu haliyle neredeyse görünmezliğe bürünmüş durumda. Bulunduğu noktada gündelik hayatın içine öylesine işlemiş ki tasarımın aslında geniş bir etki alanı olan, kaçınılmaz surette politik bir aktivite olduğunu unutuyoruz. Oysa bugün tasarım kısa ve çelişkilerle dolu tarihinin en önemli kavşaklarından birinde duruyor.

[ devamını oku ]

3 yorum
paylaş spacer spacer spacer

Posted by Joseph Grima on Şubat 14, 2012

istanbuldesignbiennial.iksv.org/adhocracy/?lang=tr

Şubat 11, 2012

‘Neden Tasarım?’ Uluslararası Tasarımcılarla Soru-Cevap

yazan İKSV

Tarih: 25 Şubat  2011 Cuma

Mekan: İstanbul Modern

Vitra Tasarım Müzesi’nin kurucusu, Vitra Design Foundation Yönetim Kurulu Başkanı ve Tasarım Bienali danışma kurulu üyesi Alexander von Vegesack üstlenmişir. IKEA tasarımcısı Sigga Heimis, Londra merkezli Architecture+Design stüdyosunun kurucusu ve Tasarım Bienali danışma kurulu üyesi iç mimar Sevil Peach ve Hermès markasının Aralık 2010′a kadar Tasarım Direktörlüğü’nü üstlenmiş olan Gabriele Pezzini, Tasarım Bienali’nin konuğu olarak bu etkinlik kapsamında İstanbul’a gelmiştir.

Tasarım alanında kurumsal başarıları ile öne çıkmış bu dört isim etkinlikte, “Neden Tasarım?” sorusunu masaya yatırarak katılımcıların kendilerine yönelttikleri sorular

gipoco.com is neither affiliated with the authors of this page nor responsible for its contents. This is a safe-cache copy of the original web site.